Potatis
- Aloo Palak
- Färserad potatis
- Hasselbackspotatis med Västerbottensost
- Kryddad potatis och blomkål
- Körvelsoppa
- Ljummen laxsallad med caesardressing
Potatisen är en rotfrukt med ursprung i Sydamerika, som först fördes till Europa på 1500-talet. Många potatissorter går att lagra hela vintern, och närodlad potatis går att få tag i året runt i större delen av Skandinavien.
Innehåll
Hållbarhet
Potatisens goda lagringsegenskaper gör att det finns bra potatis året runt. De sorter som odlas kommersiellt är specialiserade för en vis skördetid och en viss lagringstid, och det är alltså oftast olika sorter som säljs på sommaren och på vintern.
För potatismos är ofta vinterpotatisen bäst. Före den 30 september kallas potatis av årets skörd för färskpotatis eller nypotatis.
Potatis skall förvaras mörkt. I ljus blir potatis grön av klorofyll, och producerar samtidigt gifter. Gröna fläckar på potatisen bör därför skäras bort. Däremot behöver inte hela potatisen kastas för att en bit har blivit grön.
Miljöpåverkan
Potatis ger normalt sett små utsläpp av växthusgaser. Transporter står för en stor del av utsläppen, och kan man undvika potatis som körts på lastbil genom Europa är alltså mycket vunnet.
I konventionell odling används bekämpningsmedel mot bland annat potatisbladmögel. Vid ekologisk odling används inte kemiska bekämpningsmedel. Ogynnsamma år kan dock svinnet på grund av angrepp vid ekologisk odling bli stort.[1]
Potatissorter
Det finns tusentals odlade potatissorter. Här är några av de vanligare i Skandinavien:
- Minerva
- Solist
- Princess
- Frieslander (fungerar även till potatismos)
- Perlo
- Annika (vanlig i storkök)
- Asterix
- Amandine
- Ampera
- Annabelle (söt smak, står sig bara till nyår)
- Bintje (bra till kroppkakor)[2]
- Blå Kongo (med blått kött)
- Ditta (fast i köttet)
- Fakse (kan lagras mycket länge)
- Jutlandia (kan lagras mycket länge)
- King Edward (mjölig)
- Mandelpotatis (av tradition vanlig i Norrland)
- Merlin (liknar King Edward)
- Sava
- Superb (vanlig mospotatis i storkök)
- Sparrispotatis (fast i köttet)
Potatissorter på Säsongsmat.nu
- Se vidare Kategori:Potatis
Råvara | Kategori | Säsong |
---|---|---|
Dansk sparrispotatis | Potatis | 1140
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D |
Färskpotatis | Potatis | 693
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D |
Mandelpotatis | Potatis | 1265
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D |
Potatis | Potatis | 1720
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D |
Vinterpotatis | Potatis | 1165
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D |
Näringsvärde
Potatisen är rik på kolhydrater och C-vitamin.
Länkar
- ↑ Livsmedelsverket, läst den 22 februari 2011
- ↑ Stora Tollby gårds hemsida, läst den 20 februari 2011
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.
Potatis i Majas klimatpyramider