Säsongsmat
Det är lätt som en plätt att redigera på Säsongsmat. Prova själv att redigera den här sidan!
Det är lätt som en plätt att redigera på Säsongsmat. Prova själv att redigera den här sidan!

Du redigerar en artikel, ett recept eller en råvara genom att föra musen över artikelmeny-länken längst upp till höger (eller klicka på en touch-skärm) och välja ”Redigera”. Fruktkartor redigeras i ett särskilt formulär, liksom streckkoder.

Den avancerade skribenten som är van vid wiki-kod kan välja ”Redigera källa”, för att se hela wiki-koden.

Bild

Överst i alla redigeringsformulär finns ett fält för att skriva in bildnamn, för att lägga till en toppbild i artikeln. Det är möjligt att ladda upp bilder till Säsongsmat.nu, men ännu bättre är att ladda upp dem till bildbanken Wikimedia Commons. Då blir de tillgängliga för fler än bara Säsongsmat (exempelvis använder Wikipedia Commons), och dessutom minskar belastningen på Säsongsmats servrar.

Du kan också ta vilken bild som redan finns på Wikimedia Commons och kopiera bildnamnet till artikelformuläret på Säsongsmat, så dyker bilden upp i artikeln. Om en bild som är uppladdad till Säsongsmat har samma namn som en på Wikimedia Commons så visas den lokala bilden.

Kryssa i rutan ”stående bild” om din bild är väldigt hög. Då kommer den att skalas ner något, för att inte ta så stor plats i artikeln.

Ingress

Första stycket blir ingress, och ska vara en kort sammanfattande beskrivning av råvaran eller receptet. Tänk på att just den texten dyker upp i t.ex. Googles sökresultat.

Ingredienser i recept

Måtteneheter i ingredienslistor omvandlas automatiskt. Användaren kan se ovanliga mått (som ”skålpund” eller ”pints”) omvandlade till standardmått genom att föra muspekaren över måttangivelsen.

Du kan se alla måttyper som Säsongsmat förstår (och lägga till fler) här: Måttyper. Notera att det kan ta en stund för nya enheter att börja fungera.

Till höger om varje rad finns en ruta, att kryssa i för ”säsongsråvaror”. Receptets säsong kommer att baseras på när dessa råvaror är i säsong. Det betyder att ”abborre” och ”potatis” ska vara ikryssat, men inte “vatten” eller ”salt”. Är det viktigt att det är färsk basilika? Kryssa i rutan. Går det bra utan? Lämna rutan tom.

Disposition

Några fördefinierade underrubriker finns med i artikelmallen (miljöpåverkan, hållbarhet, näringsvärde, etc). Du behöver inte fylla i något där (tomma avsnitt visas inte), men låt helst underrubrikerna ligga kvar, om någon annan vill visa dem, och låt dem behålla sina namn. Har du synpunkter på standardrubrikerna, så skriv en rad om det på Synpunkter och fel, eller i kommentarsfältet här nedanför! Det går bra att lägga till fler underrubriker.

Underrubriker skall skrivas så här: ==Underrubrik==, och underrubriker till dessa så här: ===Under-underrubrik===, o.s.v.

Namn på andra språk

Listan över namn på andra språk kan förstås bli hur lång som helst, men tanken är att där i första hand ska finnas namn på språk som konsumenter i Skandinavien kan tänkas stöta på på importerade förpackningar, etc, eller i kanske recept på nätet.

Namn på andra språk kan också komma att användas för att automatiskt hämta information från olika databaser (då i första hand engelska).

Wikikod

Se även En fullständig lista över wikikoder

I alla fritextfält, och i det avancerade redigeringsläget, kan du använda wiki-kod för att formatera texten. Här är några användbara koder för att formatera texten:

==Mellanrubrik==

'''fet text''' (resultat: fet text)

''kursiv text'' (resultat: kursiv text)

:Text med indrag

*punktlista, rad 1

*punktlista, rad 2

#numrerad lista, rad 1

#numrerad lista, rad 2

Länk till råvara: [[Abborre]]

Länk till recept: [[Recept:Fylld abborre]]

Länk till annaartikel: [[Säsongsmat:Kravmärkning]]

Extern länk: [http://www.dn.se DN]

Bild från Wikimedia commons: [[Bild:bildnamn.jpg|miniatyr|Bildtext]]

<ref>Fotnot</ref>

Exempel på fotnot med en länk i: <ref>Enligt sajten [http://rabarber.nu/nyheter/rabarer_är_en_grönsak rabarber.nu]</ref>

Mallar

För att underlätta redigeringen finns en del mallar att tillgå, med vars hjälp samma text kan visas i flera artiklar. Den största fördelen med mallar är att man kan göra en ändring på ett ställe, som slår igenom i en mängd artiklar. Här är några mallar som kan vara bra att ha:

Receptkällor

ISBN-nummer

ISBN-nummer länkar automatiskt till en sida med länkar till bokdatabaser, så här: ISBN 0-12-345678-9. Du kan lägga till bokdatabaser där genom att redigera sidan Säsongsmat:Bokkällor. Texten MAGICNUMBER kommer att bytas ut mot ISBN-numret, så att du kan skapa länkar direkt till boktiteln på andra sajter.

Fruktträd

Alla kartor över fruktträd, även de som visas inne i vissa artiklar, samt de kartor som syns på fruktkartan.se, styrs genom särskilda artiklar med listor över fruktträd, se Säsongsmat:Fruktträd.

Du lägger till träd genom att välja en lista och redigera den. Du kan också skapa en ny lista, om de gamla börjar bli för långa. Vi försöker dela upp träden på geografiska listor, efter stad, stadsdel, etc.

I fältet ”plats” skriver du in antingen de geografiska koordinaterna (t.ex. genom att skriva av dem från en GPS, eller slå upp dem på någon karttjänst på nätet), eller anger en gatuadress.

En gatuadress skrivs så här: Bergsrådsvägen 88, Stockholm, och geografiska koordinater kan skrivas exempelvis så här: 59.289132,18.101234, så här 59.289132° N, 18.101234° E eller på något annat vanligt förekommande standardformat. Om du klipper och klistrar koordinater från exempelvis Google Maps eller Hitta.se bör det fungera utan vidare.

Bra källor

Namn på andra språk

Frukt och grönsaker

Fisk och skaldjur


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen