Säsongsmat
Granatäpple är både godast och miljövänligast under några månader på vintern.
Se även Säsongsmat:Sajtkarta

Säsongsmat hjälper dig att hitta klimatsmartare, nyttigare och godare mat; mat som är i säsong just nu. Hjälp gärna till att skriva artiklar, eller kom med förslag på funktioner, design, etc. Läs mer om vår definition av ”säsongsmat” nedan.

Vad är säsongsmat?

Se även Säsongsmatsbloggen: Så gör vi säsongsbedömningarna

Exakt vad som menas med ”säsongsmat” beror lite på vilket perspektiv man har – miljö, smak, pris, näringsinnehåll… – men det det fantastiska med säsongsmat är att de alla ofta sammanfaller. Jordgubbar är till exempel både billigast, godast och miljövänligast under de månader de går att odla lokalt på friland. Säsongsmat.nu försöker ringa in just den period då allt talar till en råvaras fördel. Vi pratar med branschfolk, läser rapporter, och gör en samlad bedömning.

Genom att bara redaktörer på Säsongsmat.nu kan lägga till säsongsinformation, blir bedömningen hyfsat enhetlig. Nyckelord vid bedömningen är ekologisk uthållighet, kvalitet och tillgänglighet. Mat är i säsong när den smakar bäst, och kan komma från produktion till matbordet på ett så miljövänligt, billigt och enkelt sätt som möjligt.

Så fungerar det

Säsongsmat består av dels en databas, som andra sajter kan hämta information från, och dels en mobilapp och en sajt (säsongsmat.nu). Information från Säsongsmats databas kan användas för att berika andra matsajter, visa information om råvaror i recept hos matbloggare etc. Om du själv vill bygga en app eller sajt som använder information från Säsongsmat ska du börja med att läsa om Säsongsmats API. Om du har en matblogg och t.ex. vill att dina recept automatiskt ska kunna kompletteras med data härifrån kan du använda Säsongmats bloggplugin för Wordpress.

Alla recept på Säsongsmat.nu är semantiskt taggade, så att de kan visas av exempelvis Googles nya receptsök, eller Bings motsvarighet.

Säsongsmat är inte kopplat till något företag i livsmedelskedjan, och skiljer sig därmed från de flesta andra sajter med liknande information.

Kontakt

Bakom tjänsten står Leo Wallentin, Matti Ryhänen (mobilapp), och en massa vänner. Hilanders Kitchen har tagit fram den grafiska profilen, som en del i projektet 100 nya matföretag på ett år. Kärlek till er alla!

Mejla oss på mejl@sasongsmat.nu @, eller hugg tag i oss på Twitter, @sasongsmat eller Facebook. Vi bloggar om projektet Säsongsmat på Säsongsmatbloggen.

Bilder

Logga

Säsongsmats logotyp, av Cecilia Englund, Hilanders Kithcen, för Säsongsmat.nu, samt logotypen för Fruktkartan.se.

App

Säsongsmats iPhone-app, första versionen. Alla bilder är fria för användning, i vilket sammanhang som helst.

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen