Säsongsmat
(Omdirigerad från Säsongsmat:Licenser)
Den här bilden av en Romanesco är tillgänglig under den fria licensen CC0 och får användas av vem som helst i vilket sammanhang som helst – till och med säljas för pengar. Fotografen Jon Sullivan har valt att förklara sin bild som ”allmän egendom”, så långt lagstiftningen i respektive land tillåter.

När du lägger till material på Säsongsmat så går du också med på att andra får förändra och återanvända ditt material. All data på Säsongsmat.nu, förutom bilder (se nedan) och data från externa källor, är tillgänglig under den fria licensen ODbL 1.0, där inget annat anges. ODbL är en fri licens som påminner om Creative Commons, men om är bättre anpassad till databaser.

I korthet innebär ODbL att du får återanvända data från Säsongsmat hur du vill, så länge du talar om varifrån den kommer, och så länge eventuella bearbetade versioner av databasen fortsätter vara tillgängliga för andra under samma licens.

Texter, tabeller, med mera

All data, utom sådan som importerats från andra sajter eller databaser, eller sådan där något annat uttryckligen anges, är tillgänglig under en fri licens som ger vem som helst rätt att återanvända och / eller bearbeta det. För dig som skribent innebär det att andra kan arbeta vidare på ditt material, men att de måste tala om att du är en av upphovsmännen. Du äger fortfarande upphovsrätten till det du skapat.

I råvaruartiklarna kan vem som helst som är registrerad användare på sajten göra ändringar, och du får alltså räkna med att det du skriver där kommer att bearbetas, antingen av andra användare, eller av redaktionen. I receptartiklarna måste den som skapat receptet, eller någon i redaktionen, godkänna eventuella ändringar. Licensen är dock den samma.

Utöver texterna finns en del annan data i Säsongsmats databas, exempelvis uppgifter om när råvaror och recept är i säsong. En del sådan data syns i faktarutor i artiklarna, annan går att hämta via Säsongsmats API. För all sådan data gäller samma licens. En del data importeras automatiskt från externa källor. Det gäller exempelvis näringsinformation från Livsmedelsverket och uppgifter om produktion och handel från FAO. Där sådan data visas finns en länk till ursprungskällan där du kan läsa mer om vad gäller för just den datan.

Om du är skribent på så läs gärna den korta sammanfattningen av ODbL-licensen.

Om du vill använda material från Säsongsmat någon annanstans, eller om du är uppriktigt intresserad av upphovsrätt och långa juridiska texter, rekommenderar vi att du läser hela licenstexten. (lokal kopia av samma text)

Bilder

Säsongsmat kan visa bilder från bildarkivet Wikimedia Commons. Där används flera olika fria licenser, såsom Creative Commons, GFLD, med flera. Klicka på en bild i en artikel för att få information om vad som gäller för just den bilden.

Logotyper för andra tjänster, såsom Twitter och Facebook, omfattas inte.

Säsongsmats egna logotyper är tillgängliga under licensen Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic och kan laddas ner från Wikimedia Commons här: sommar | höst | vinter | vår.

Programvara

Koden bakom Säsongsmat.nu, Säsongsmats mobilapp och olika pluginer och tillägg är tillgänglig under BSD-licenser, där inget annat anges. Det gäller exempelvis de många tillägg till MediaWiki som bygger upp den här sajten. Säsongsmats Wordpressplugin ligger under GPL.

Se vidare Säsongsmat:Källkod.


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen