Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Gul lök, uppskuren och hel.
Gul lök, uppskuren och hel.
Gul lök
Kategorier:
Recept med gul lök:
Visa alla (28)
På andra språk:
Språk Namn
Finska Jättisipuli
Engelska Onion
Norska Vanlig løk
Nynorska Lauk
Danska Kepa-Løg
Lök gul
Ämne Mängd
Vitamin A 00 % av RDI
0 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,114285714240,114 % av RDI
0,16 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 10,666666410,667 % av RDI
8 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 0,555555555550,556 % av RDI
0,05 mg
Folat 6,46,4 % av RDI
20 µg
Fosfor 5,5000000115,5 % av RDI
33 mg
Jod 0,6666666670,667 % av RDI
1 µg
Järn 2,142857142932,143 % av RDI
0,21 mg
Kalcium 3,8753,875 % av RDI
31 mg
Kalium 5,75757575,758 % av RDI
190 mg
Magnesium 3,4920634873,492 % av RDI
11 mg
Niacin 1,251,25 % av RDI
0,2 mg
Riboflavin 00 % av RDI
0 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 3,333333333323,333 % av RDI
0,04 mg
Zink 1,3751,375 % av RDI
0,11 mg
Lök gul fryst
Ämne Mängd
Vitamin A 0,250,25 % av RDI
2 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,064285714260,0643 % av RDI
0,09 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 13,33333313,333 % av RDI
10 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 3,33333333333,333 % av RDI
0,3 mg
Folat 6,726,72 % av RDI
21 µg
Fosfor 4,1666666754,167 % av RDI
25 mg
Jod
Järn 5,10204081655,102 % av RDI
0,5 mg
Kalcium 4,3754,375 % av RDI
35 mg
Kalium 4,303030264,303 % av RDI
142 mg
Magnesium 3,174603173,175 % av RDI
10 mg
Niacin 1,251,25 % av RDI
0,2 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 1,1111111111,111 % av RDI
0,5 µg
Tiamin 2,499999999992,5 % av RDI
0,03 mg
Zink 1,251,25 % av RDI
0,1 mg
Lök : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Onions, dry, 2009.svg

Land Mängd
Indien 1 677 170
Nederländerna 1 213 810
Kina 526 313
Mexiko 311 549
USA 283 302
Spanien 261 695
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Onions, dry, 2009.svg

Land Mängd Värde
Nederländerna 12 679 69 694 416 kr
6 548 652 euro
Danmark 7 121 14 760 708 kr
1 386 951 euro
Spanien 2 005 13 536 388 kr
1 271 911 euro
Tyskland 1 789 14 760 708 kr
1 386 951 euro
Australien 365 1 660 484 kr
156 023 euro
Egypten 345 734 592 kr
69 024 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Sri Lanka 8 489 728 kr
46 016 euro
Sverige 7 252 516 kr
23 727 euro
Tyskland 1 61 216 kr
5 752 euro
Kina 1 107 128 kr
10 066 euro
Nederländerna 1 15 304 kr
1 438 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Onions, dry, 2009.svg

Land Mängd
Kina 21 046 969
Indien 13 900 000
USA 3 400 560
Turkiet 1 849 580
Egypten 1 800 000
Pakistan 1 704 100
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Gul lök är en variant av matlöken. Andra varianter av samma är växtart är rödlök, schalottenlök, silverlök och pärllök. Gul lök kan lagras hela vintern och våren, och finns därför att tillgå året runt.

Den första färska gula löken kommer någon gång i juni. Tiden innan den dyker upp kan fjolårslöken börja bli dålig, och man får sålla bort dåliga exempelar.

Miljöpåverkan

Lokalt producerad gul lök är ett bra miljöval året runt. Ofta säljs dock också lök som importerats långt under våren. Kolla ursprungsland, särskilt i april, maj och juni!

Matlökar på Säsongsmat.nu

Råvara Kategori Säsong
Färsk gul lök Lökar 383
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Färsk vitlök Lökar 233
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Gul lök Lökar 1545
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Kinesisk gräslök Lökar 973
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Luftlök Lökar 463
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Piplök Lökar 513
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Potatislök Lökar 1720
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Purjolök Lökar 1483
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Pärllök Lökar 1209
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Ramslök Lökar 408
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Röd steklök Lökar 1265
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Rödlök Lökar 1570
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Salladslök Lökar 668
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Schalottenlök Lökar 1334
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Silverlök Lökar 1306
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Vitlök Lökar 1570
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D

Länkar


Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen