Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Ramslök med blomknopp
Ramslök med blomknopp
Ramslök
Kategorier:
Kan ersättas med:
Kajplök · Färsk vitlök
Recept med ramslök:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Engelska Ramsons, buckrams, wild garlic
Danska Rams-Løg
Finska Karhunlaukka


Ramslök, skogsvitlök[1] eller björnlök[2] är en vitlökssmakande löksort som växer vilt i södra Skandinavien, och som också odlas i mindre skala. Den är särskilt vanlig på Gotland och i Skåne. Hela plantan, både lök, bland och blomstänglar med knoppar kan ätas[3].

Ramlöken är något mildare i smaken än vitlök, ungefär som vitlöksblast. Om du plockar ramslök själv så notera att bladen påminner något om den giftiga liljekonvaljens.

Hållbarhet

Ramslöken står sig dåligt, och blir torr och tråkig redan efter några dagar. Lyckas du komma över en stor mängd ramslök så går den dock utmärkt att frysa in.

Länkar


  1. Recepthjälpen om Ramslök, läst den 30 april 2011
  2. SKUD
  3. Runåbergs fröer, läst den 30 april 2011



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen