Recept:Borsjtj
Borsjtj är en höst- och vinterklassiker som egentligen kanske är som allra bäst på sensommaren, när det finns färsk vitkål och späda rotgrönsaker.
Ingredienser
För 4 portioner
- 5-6 rödbetor
- 2180 gramgula lökar
3,2 deciliter
- 165 grammorot
1 morötter
- ca 200 g0,2 kgvitkål
0,154 huvuden
- 1,5 - 2 msk smör eller olja
- 1 liter1,667 tärningarbuljong
- 0,5 krm vitpeppar
- 1 lagerblad
- 1 msk vinäger
- ev. persilja
- salt
- ev. gräddfil
- ev. bröd
Total tidsåtgång: en timme, typ
Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt buljong, peppar, lagerblad och ev salt. Koka tillsammans under lock på svag värme i ca 30 min. Råriv den sista rödbetan direkt ner i soppan när cirka 5 min återstår av koktiden. Därigenom blir soppan vackert mörkröd.
Smaksätt till sist med vinäger. Klipp gärna persilja över. Servera soppan med kall gräddfil (eller smetana), en klick i varje tallrik. Dessutom grovt bröd!
Senast uppdaterad 2013-06-16 07:08