¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Ägg
Kategorier:
Recept med ägg:
På andra språk:
Ägg ekologiskt rått
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
31,62531,625 % av RDI 253 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,07142857140,0714 % av RDI 0,1 mg
|
Vitamin B12 |
108,5108,5 % av RDI 2,17 µg
|
Vitamin C |
00 % av RDI 0 mg
|
Vitamin D |
29,429,4 % av RDI 1,47 µg
|
Vitamin E |
65,9999999993466 % av RDI 5,94 mg
|
Folat |
26,8826,88 % av RDI 84 µg
|
Fosfor |
31,6666667331,667 % av RDI 190 mg
|
Jod |
30,66666668230,667 % av RDI 46 µg
|
Järn |
20,1020408170120,102 % av RDI 1,97 mg
|
Kalcium |
6,756,75 % av RDI 54 mg
|
Kalium |
4,151515114,152 % av RDI 137 mg
|
Magnesium |
3,4920634873,492 % av RDI 11 mg
|
Niacin |
00 % av RDI 0 mg
|
Riboflavin |
32,8571428573432,857 % av RDI 0,46 mg
|
Selen |
60,444444438460,444 % av RDI 27,2 µg
|
Tiamin |
5,833333333315,833 % av RDI 0,07 mg
|
Zink |
16,516,5 % av RDI 1,32 mg
|
Hönsägg : Produktion och handel
Största exportländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Sverige
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Finland
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Största producentländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Ägg är en mycket vanlig ingrediens i maträtter, men används även som tillbehör, stekt eller kokt. När ”ägg” står som ingrediens i recept avses nog alltid hönsägg, men även ägg från ankor, vaktlar och gäss kan med fördel ätas.
Man kan separera ägg, och äggvitor och äggulor används på olika sätt. Äggvitor är exempelvis grunden för maränger.
Miljöpåverkan
Enligt Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK, är ägg ett klimatvänligt livsmedel som påverkar miljön betydligt mindre än många andra animaliska livsmedel. Det kan dock finnas djuretiska skäl att välja bort burägg. Vill man ha ägg från hönor som kan gå utomhus, och som lever ett ”naturligt” liv, så är man dock förpassad till att köpa ägg under sommaren, och antagligen direkt från småskaliga producenter.
Hållbarhet
I kylskåp håller sig ägg i ungefär två månader, vilket är betydligt längre än datummärkningen. Datummärkningen är i själva verket anpassad för ägg som förvaras i rumstemperatur. Dåliga ägg luktar illa, så det är ingen risk att man använder dem av misstag.
Länkar