¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Tomat
Kategorier:
Recept med tomat:
På andra språk:
Tomat
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
5,3755,375 % av RDI 43 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,07142857140,0714 % av RDI 0,1 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
19,999999520 % av RDI 15 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
8,222222222148,222 % av RDI 0,74 mg
|
Folat |
5,445,44 % av RDI 17 µg
|
Fosfor |
3,8333333413,833 % av RDI 23 mg
|
Jod |
00 % av RDI 0 µg
|
Järn |
1,938775510271,939 % av RDI 0,19 mg
|
Kalcium |
1,6251,625 % av RDI 13 mg
|
Kalium |
7,27272727,273 % av RDI 240 mg
|
Magnesium |
2,8571428532,857 % av RDI 9 mg
|
Niacin |
3,753,75 % av RDI 0,6 mg
|
Riboflavin |
00 % av RDI 0 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
2,499999999992,5 % av RDI 0,03 mg
|
Zink |
1,1251,125 % av RDI 0,09 mg
|
Soltorkade tomater i olja avrunna
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
6,756,75 % av RDI 54 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,14285714280,143 % av RDI 0,2 mg
|
Vitamin B12 |
3,53,5 % av RDI 0,07 µg
|
Vitamin C |
15,999999616 % av RDI 12 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
101,1111111101101,111 % av RDI 9,1 mg
|
Folat |
9,289,28 % av RDI 29 µg
|
Fosfor |
17,16666670117,167 % av RDI 103 mg
|
Jod |
00 % av RDI 0 µg
|
Järn |
34,693877552234,694 % av RDI 3,4 mg
|
Kalcium |
8,6258,625 % av RDI 69 mg
|
Kalium |
26,7272724626,727 % av RDI 882 mg
|
Magnesium |
19,68253965419,683 % av RDI 62 mg
|
Niacin |
13,7513,75 % av RDI 2,2 mg
|
Riboflavin |
4,285714285744,286 % av RDI 0,06 mg
|
Selen |
11,1111111111,111 % av RDI 5 µg
|
Tiamin |
4,166666666654,167 % av RDI 0,05 mg
|
Zink |
7,757,75 % av RDI 0,62 mg
|
Tomater hela konserv m lag
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
22 % av RDI 16 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,064285714260,0643 % av RDI 0,09 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
19,999999520 % av RDI 15 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
8,222222222148,222 % av RDI 0,74 mg
|
Folat |
7,687,68 % av RDI 24 µg
|
Fosfor |
3,1666666733,167 % av RDI 19 mg
|
Jod |
|
Järn |
5,10204081655,102 % av RDI 0,5 mg
|
Kalcium |
3,253,25 % av RDI 26 mg
|
Kalium |
6,66666666,667 % av RDI 220 mg
|
Magnesium |
3,8095238043,81 % av RDI 12 mg
|
Niacin |
4,3754,375 % av RDI 0,7 mg
|
Riboflavin |
2,142857142872,143 % av RDI 0,03 mg
|
Selen |
1,1111111111,111 % av RDI 0,5 µg
|
Tiamin |
4,166666666654,167 % av RDI 0,05 mg
|
Zink |
3,753,75 % av RDI 0,3 mg
|
Tomater : Produktion och handel
Största exportländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Sverige
Land |
Mängd |
Värde
|
Nederländerna |
58 138 |
693 646 148 kr 65 176 631 euro
|
Spanien |
16 373 |
267 820 000 kr 25 165 000 euro
|
Tyskland |
4 702 |
70 956 996 kr 6 667 287 euro
|
Frankrike |
3 885 |
44 810 112 kr 4 210 464 euro
|
Polen |
971 |
6 159 860 kr 578 795 euro
|
Danmark |
887 |
9 488 480 kr 891 560 euro
|
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Finland
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Största producentländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Tomater är en råvara som verkligen tjänar på att användas under säsong, både smak-, närings-, pris-[1] och miljömässigt. Solmogna, närproducerade tomater är, när de finns, vida överlägsna sådana som transporterats långt på lastbil eller odlats under lampor i uppvärmda växthus.
Miljöpåverkan
Tomater är krävande att odla, de vill ha både värme och ljus. Under sommaren kan vi få fram tomater i solvärmda växthus i Nordeuropa, men utanför säsong är tomaterna ett dåligt miljöval. Frilandsodlade tomater från Spanien har som regel mindre miljöpåverkan, trots transporten, än sådana som odlats i uppvärmda växthus i Nederländerna eller Sverige.[2][3] Förbättrad odlingsteknik har dock sannlikt gjort skandinaviska, ekologiska tomater till ett allt bättre alternativ de senaste åren.[4] Nederländska tomater har nästan alltid odlats i energikrävande, uppvärmda växthus och dessutom transporterats per lastbil, och bör undvikas.
Hållbarhet
Näringsvärde
Tomater innehåller flera vitaminer och andra näringsämnen, men innehållet varierar både med sort och odlingssätt. Tomater som fått solmogna, och som haft korta transportvägar, är de mest näringsrika.
Länkar
- ↑ Svensk växthusproduktion av tomater, Jordbruksverket 2011:17, sidan 65: Priset på tomater i butik
- ↑ Centrum för tillämpad näringslära, 1999
- ↑ Mat och klimat, SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik
2008
- ↑ Se till exempel klimatarbetet hos Ingelstorp
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.