Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
”Chandler”, en av otaliga jordgubbsvarianter i odling
”Chandler”, en av otaliga jordgubbsvarianter i odling
Jordgubbar
Kategorier:
Kan ersättas med:
Smultron
Recept med jordgubbar:
Visa alla (3)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Jordbær
Finska Puutarhamansikka
Engelska Garden strawberry
Norska Jordbær
Jordgubbar hela sockrade frysta
Ämne Mängd
Vitamin A 0,250,25 % av RDI
2 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,021428571420,0214 % av RDI
0,03 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 53,33333253,333 % av RDI
40 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 1,222222222211,222 % av RDI
0,11 mg
Folat 28,1628,16 % av RDI
88 µg
Fosfor 2,0000000042 % av RDI
12 mg
Jod
Järn 5,10204081655,102 % av RDI
0,5 mg
Kalcium 1,3751,375 % av RDI
11 mg
Kalium 2,969696942,97 % av RDI
98 mg
Magnesium 1,9047619021,905 % av RDI
6 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 5,714285714325,714 % av RDI
0,08 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 1,666666666661,667 % av RDI
0,02 mg
Zink 1,251,25 % av RDI
0,1 mg
Jordgubbar skivade sockrade frysta
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,021428571420,0214 % av RDI
0,03 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 55,999998656 % av RDI
42 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 1,222222222211,222 % av RDI
0,11 mg
Folat 28,1628,16 % av RDI
88 µg
Fosfor 2,1666666712,167 % av RDI
13 mg
Jod
Järn 6,12244897986,122 % av RDI
0,6 mg
Kalcium 1,3751,375 % av RDI
11 mg
Kalium 2,969696942,97 % av RDI
98 mg
Magnesium 2,2222222192,222 % av RDI
7 mg
Niacin 2,52,5 % av RDI
0,4 mg
Riboflavin 3,571428571453,571 % av RDI
0,05 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 1,666666666661,667 % av RDI
0,02 mg
Zink 1,251,25 % av RDI
0,1 mg
Jordgubbar
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,049999999980,05 % av RDI
0,07 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 81,333331381,333 % av RDI
61 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 6,111111111056,111 % av RDI
0,55 mg
Folat 27,5227,52 % av RDI
86 µg
Fosfor 3,333333343,333 % av RDI
20 mg
Jod 0,6666666670,667 % av RDI
1 µg
Järn 3,469387755223,469 % av RDI
0,34 mg
Kalcium 2,252,25 % av RDI
18 mg
Kalium 3,93939393,939 % av RDI
130 mg
Magnesium 3,4920634873,492 % av RDI
11 mg
Niacin 2,52,5 % av RDI
0,4 mg
Riboflavin 1,428571428581,429 % av RDI
0,02 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 0,833333333330,833 % av RDI
0,01 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg
Jordgubbar frysta
Ämne Mängd
Vitamin A 0,250,25 % av RDI
2 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,021428571420,0214 % av RDI
0,03 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 46,666665546,667 % av RDI
35 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 0,444444444440,444 % av RDI
0,04 mg
Folat 31,6831,68 % av RDI
99 µg
Fosfor 4,6666666764,667 % av RDI
28 mg
Jod
Järn 5,10204081655,102 % av RDI
0,5 mg
Kalcium 2,6252,625 % av RDI
21 mg
Kalium 5,75757575,758 % av RDI
190 mg
Magnesium 4,7619047554,762 % av RDI
15 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 3,571428571453,571 % av RDI
0,05 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 2,499999999992,5 % av RDI
0,03 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg
Jordgubbar : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Strawberries, 2009.svg

Land Mängd
Spanien 224 618
USA 130 027
Egypten 66 992
Mexiko 61 893
Nederländerna 40 459
Belgien 38 044
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Strawberries, 2009.svg

Land Mängd Värde
Nederländerna 1 809 51 115 360 kr
4 802 920 euro
Belgien 1 795 54 359 808 kr
5 107 776 euro
Spanien 531 11 256 092 kr
1 057 649 euro
Polen 484 5 417 616 kr
509 052 euro
Tyskland 457 11 485 652 kr
1 079 219 euro
Italien 280 6 550 112 kr
615 464 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Belgien 22 397 904 kr
37 388 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Strawberries, 2009.svg

Land Mängd
USA 1 270 690
Turkiet 291 996
Spanien 263 700
Mexiko 233 041
Sydkorea 205 000
Egypten 200 000
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Jordgubbar hör till de där råvarorna som det verkligen, verkligen lönar sig att köpa i säsong, och bara i säsong. Miljömässigt är frilandsodlade jordgubbar under högsommaren ett utmärkt val – utanför säsong är de dels odlade i uppvärma växthus, och dels transporterade långt; både smak- och näringsmässigt är transporterna förödande för jordgubbarna, och prisskillnaden ska vi inte tala om.

Det finns en mängd olika jordgubbsvarianter, alla framodlade ur tre olika smultronarter[1]. Ett tjugotal odlas i Sverige.[2] De tidigaste sorterna brukar kunna skördas i mitten av juni i södra Sverige, de senaste finns att få ta på i butikerna till slutet av juli.

Botaniskt är jordgubbar och smultron strängt taget inga bär utan en uppsvälld blombotten, och de små gula prickarna blommans frukter.

Miljöpåverkan

Under säsong är jordgubbar ett utmärkt miljöval, medan vinterjordgubbar är odlade i energikrävande, uppvärmda växthus och transporterade långt. Under vintern är frysta bär ett bättre alternativ.

Hållbarhet

Jordgubbar står sig inte särskilt bra, bara några dagar i kylskåp. Att kyla ner jordgubbarna direkt efter skörd kan förlänga hållbarheten[3].

Jordgubbar kan med fördel frysas in och sparas fram till nästa säsong. Det går också att, med lite mer möda, torka jordgubbar.

Länkar


  1. Den virtuella floran, läst den 1 juni 2011
  2. [Jordgubbssorter för svenska förhållanden], Birgitta Svensson, SLU 1996
  3. Fobo, läst den 1 juni 2011


Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.

0
Undvik Det spirar
1
Ofta Försommar
1
Ofta Semestertid
1
Ofta Sensommar
0
Undvik Höstskörden
0
Undvik De frosttåliga
0
Undvik Vinterförrådet

Jordgubbar i Majas klimatpyramider


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen