¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
”Chandler”, en av otaliga jordgubbsvarianter i odling
Jordgubbar
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med jordgubbar:
På andra språk:
Jordgubbar hela sockrade frysta
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,250,25 % av RDI 2 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,021428571420,0214 % av RDI 0,03 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
53,33333253,333 % av RDI 40 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
1,222222222211,222 % av RDI 0,11 mg
|
Folat |
28,1628,16 % av RDI 88 µg
|
Fosfor |
2,0000000042 % av RDI 12 mg
|
Jod |
|
Järn |
5,10204081655,102 % av RDI 0,5 mg
|
Kalcium |
1,3751,375 % av RDI 11 mg
|
Kalium |
2,969696942,97 % av RDI 98 mg
|
Magnesium |
1,9047619021,905 % av RDI 6 mg
|
Niacin |
1,8751,875 % av RDI 0,3 mg
|
Riboflavin |
5,714285714325,714 % av RDI 0,08 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
1,666666666661,667 % av RDI 0,02 mg
|
Zink |
1,251,25 % av RDI 0,1 mg
|
Jordgubbar skivade sockrade frysta
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,1250,125 % av RDI 1 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,021428571420,0214 % av RDI 0,03 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
55,999998656 % av RDI 42 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
1,222222222211,222 % av RDI 0,11 mg
|
Folat |
28,1628,16 % av RDI 88 µg
|
Fosfor |
2,1666666712,167 % av RDI 13 mg
|
Jod |
|
Järn |
6,12244897986,122 % av RDI 0,6 mg
|
Kalcium |
1,3751,375 % av RDI 11 mg
|
Kalium |
2,969696942,97 % av RDI 98 mg
|
Magnesium |
2,2222222192,222 % av RDI 7 mg
|
Niacin |
2,52,5 % av RDI 0,4 mg
|
Riboflavin |
3,571428571453,571 % av RDI 0,05 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
1,666666666661,667 % av RDI 0,02 mg
|
Zink |
1,251,25 % av RDI 0,1 mg
|
Jordgubbar
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,1250,125 % av RDI 1 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,049999999980,05 % av RDI 0,07 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
81,333331381,333 % av RDI 61 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
6,111111111056,111 % av RDI 0,55 mg
|
Folat |
27,5227,52 % av RDI 86 µg
|
Fosfor |
3,333333343,333 % av RDI 20 mg
|
Jod |
0,6666666670,667 % av RDI 1 µg
|
Järn |
3,469387755223,469 % av RDI 0,34 mg
|
Kalcium |
2,252,25 % av RDI 18 mg
|
Kalium |
3,93939393,939 % av RDI 130 mg
|
Magnesium |
3,4920634873,492 % av RDI 11 mg
|
Niacin |
2,52,5 % av RDI 0,4 mg
|
Riboflavin |
1,428571428581,429 % av RDI 0,02 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
0,833333333330,833 % av RDI 0,01 mg
|
Zink |
2,52,5 % av RDI 0,2 mg
|
Jordgubbar frysta
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,250,25 % av RDI 2 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,021428571420,0214 % av RDI 0,03 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
46,666665546,667 % av RDI 35 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
0,444444444440,444 % av RDI 0,04 mg
|
Folat |
31,6831,68 % av RDI 99 µg
|
Fosfor |
4,6666666764,667 % av RDI 28 mg
|
Jod |
|
Järn |
5,10204081655,102 % av RDI 0,5 mg
|
Kalcium |
2,6252,625 % av RDI 21 mg
|
Kalium |
5,75757575,758 % av RDI 190 mg
|
Magnesium |
4,7619047554,762 % av RDI 15 mg
|
Niacin |
1,8751,875 % av RDI 0,3 mg
|
Riboflavin |
3,571428571453,571 % av RDI 0,05 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
2,499999999992,5 % av RDI 0,03 mg
|
Zink |
2,52,5 % av RDI 0,2 mg
|
Jordgubbar : Produktion och handel
Största exportländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Sverige
Land |
Mängd |
Värde
|
Nederländerna |
1 809 |
51 115 360 kr 4 802 920 euro
|
Belgien |
1 795 |
54 359 808 kr 5 107 776 euro
|
Spanien |
531 |
11 256 092 kr 1 057 649 euro
|
Polen |
484 |
5 417 616 kr 509 052 euro
|
Tyskland |
457 |
11 485 652 kr 1 079 219 euro
|
Italien |
280 |
6 550 112 kr 615 464 euro
|
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Finland
Land |
Mängd |
Värde
|
Belgien |
22 |
397 904 kr 37 388 euro
|
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Största producentländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Jordgubbar hör till de där råvarorna som det verkligen, verkligen lönar sig att köpa i säsong, och bara i säsong. Miljömässigt är frilandsodlade jordgubbar under högsommaren ett utmärkt val – utanför säsong är de dels odlade i uppvärma växthus, och dels transporterade långt; både smak- och näringsmässigt är transporterna förödande för jordgubbarna, och prisskillnaden ska vi inte tala om.
Det finns en mängd olika jordgubbsvarianter, alla framodlade ur tre olika smultronarter[1]. Ett tjugotal odlas i Sverige.[2] De tidigaste sorterna brukar kunna skördas i mitten av juni i södra Sverige, de senaste finns att få ta på i butikerna till slutet av juli.
Botaniskt är jordgubbar och smultron strängt taget inga bär utan en uppsvälld blombotten, och de små gula prickarna blommans frukter.
Miljöpåverkan
Under säsong är jordgubbar ett utmärkt miljöval, medan vinterjordgubbar är odlade i energikrävande, uppvärmda växthus och transporterade långt. Under vintern är frysta bär ett bättre alternativ.
Hållbarhet
Jordgubbar står sig inte särskilt bra, bara några dagar i kylskåp. Att kyla ner jordgubbarna direkt efter skörd kan förlänga hållbarheten[3].
Jordgubbar kan med fördel frysas in och sparas fram till nästa säsong. Det går också att, med lite mer möda, torka jordgubbar.
Länkar
- ↑ Den virtuella floran, läst den 1 juni 2011
- ↑ [Jordgubbssorter för svenska förhållanden], Birgitta Svensson, SLU 1996
- ↑ Fobo, läst den 1 juni 2011
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.