¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Aubergine
Kategorier:
Recept med aubergine:
På andra språk:
Aubergine stekt
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
5,1255,125 % av RDI 41 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,014285714280,0143 % av RDI 0,02 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
2,66666662,667 % av RDI 2 mg
|
Vitamin D |
10,410,4 % av RDI 0,52 µg
|
Vitamin E |
12,7777777776512,778 % av RDI 1,15 mg
|
Folat |
4,84,8 % av RDI 15 µg
|
Fosfor |
4,1666666754,167 % av RDI 25 mg
|
Jod |
22,66666667822,667 % av RDI 34 µg
|
Järn |
2,142857142932,143 % av RDI 0,21 mg
|
Kalcium |
1,3751,375 % av RDI 11 mg
|
Kalium |
6,454545396,455 % av RDI 213 mg
|
Magnesium |
4,4444444384,444 % av RDI 14 mg
|
Niacin |
3,753,75 % av RDI 0,6 mg
|
Riboflavin |
00 % av RDI 0 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
1,666666666661,667 % av RDI 0,02 mg
|
Zink |
22 % av RDI 0,16 mg
|
Aubergine
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,3750,375 % av RDI 3 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,028571428560,0286 % av RDI 0,04 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
3,99999994 % av RDI 3 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
0,999999999991 % av RDI 0,09 mg
|
Folat |
6,726,72 % av RDI 21 µg
|
Fosfor |
4,0000000084 % av RDI 24 mg
|
Jod |
|
Järn |
2,142857142932,143 % av RDI 0,21 mg
|
Kalcium |
1,251,25 % av RDI 10 mg
|
Kalium |
6,36363636,364 % av RDI 210 mg
|
Magnesium |
4,4444444384,444 % av RDI 14 mg
|
Niacin |
3,753,75 % av RDI 0,6 mg
|
Riboflavin |
00 % av RDI 0 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
1,666666666661,667 % av RDI 0,02 mg
|
Zink |
22 % av RDI 0,16 mg
|
Aubergine kokt
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,3750,375 % av RDI 3 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,014285714280,0143 % av RDI 0,02 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
2,66666662,667 % av RDI 2 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
1,11111111111,111 % av RDI 0,1 mg
|
Folat |
5,125,12 % av RDI 16 µg
|
Fosfor |
4,3333333424,333 % av RDI 26 mg
|
Jod |
24,66666667924,667 % av RDI 37 µg
|
Järn |
2,244897959262,245 % av RDI 0,22 mg
|
Kalcium |
1,51,5 % av RDI 12 mg
|
Kalium |
5,696969645,697 % av RDI 188 mg
|
Magnesium |
4,7619047554,762 % av RDI 15 mg
|
Niacin |
3,753,75 % av RDI 0,6 mg
|
Riboflavin |
00 % av RDI 0 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
1,666666666661,667 % av RDI 0,02 mg
|
Zink |
2,1252,125 % av RDI 0,17 mg
|
Auberginer : Produktion och handel
Största exportländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Sverige
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Finland
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Största producentländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Aubergine (även äggplanta) är en oftast lilaaktig grönsak med ursprung i Sydasien. Den används flitigt i Medelhavsköket. Vita och gröna varianter förekommer också.
Auberginen har en bitter smak som mildras när den tillagas. Man kan minska bitterheten ytterligare genom att skära den i skivor som får ligga i salt omkring 15 minuter.
Miljöpåverkan
I Nordeuropa odlas aubergine bara i växthus, och frilandsodlade auberginer importeras från Sydeuropa, så det är en miljömässigt något tveksam råvara i Skandinavien. I butikerna säljs holländsk aubergine mellan april och oktober, och sydeuropeisk övriga året.
Det går dock att odla aubergine själv för husbehov även i de nordiska länderna, åtminstone i södra Sverige och Danmark, och med lite tur kan man hitta småskaliga odlare som säljer aubergine under sommarmånaderna.
Hållbarhet
Auberginen är känslig för kyla, och håller bäst vid omkring 10 grader. Blir det kallare än 8 grader förstörs den snabbt.[1] Rå aubergine ska inte inte frysas.
Länkar
- ↑ Livsmedelssverige, läst den 20 februari 2011