Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Baba Ganoush, garnerad med tomat, persilja och oliver.
Baba Ganoush, garnerad med tomat, persilja och oliver.


Baba ganoush, även baba ghanoush (av arabiska: بابا غنوج bābā ġanūj), är en dipsås som är vanlig i Medelhavsköket och Mellanöstern. Den är krämig med en lite rökig arom. Normalt äts den med pitabröd, även om naan eller hårt tunnbröd också fungerar bra.

Ingredienser

För 10 portioner

Total tidsåtgång: 15 minuter | Arbetstid: 15 minuter


  1. Grilla auberginen, så att köttet är genomkokt och skalet bränt och lätt att skala av. Ett smidigt sätt är att picka hål i skalet på auberginen och placera den på ett galler strax under grillelementet i ugnen, sedan vrida den så snart skalet på ovansidan svartnat, efter 3 – 4 minuter. Ställ en form under för att fånga upp saften.
  1. Skala auberginen. Det gör inget om du missar några bitar här och var.
  1. Hacka eller mixa aubergineköttet tillsammans med övriga ingredienser. Smeten skall bli slät. Spara lite av olivoljan att droppa överst på den färdiga smeten. Dutta lite paprika eller kajennpeppar på toppen.

Det går att ersätta lime med citron.

Det här receptet är hämtat från Cookbook på engelska Wikibooks, se listan över författare.



Senast uppdaterad 2016-06-04 12:11

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen