Säsongsmat
(Omdirigerad från Röda paprikor)
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Röd, gul och grön paprika.
Röd, gul och grön paprika.
Paprika röd
Ämne Mängd
Vitamin A 6,8756,875 % av RDI
55 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,292857142740,293 % av RDI
0,41 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 266,66666266,667 % av RDI
200 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 35,555555555235,556 % av RDI
3,2 mg
Folat 24,6424,64 % av RDI
77 µg
Fosfor 4,0000000084 % av RDI
24 mg
Jod
Järn 3,979591836873,98 % av RDI
0,39 mg
Kalcium 0,750,75 % av RDI
6 mg
Kalium 6,606060546,606 % av RDI
218 mg
Magnesium 3,4920634873,492 % av RDI
11 mg
Niacin 5,6255,625 % av RDI
0,9 mg
Riboflavin 6,428571428616,429 % av RDI
0,09 mg
Selen 0,44444444440,444 % av RDI
0,2 µg
Tiamin 4,166666666654,167 % av RDI
0,05 mg
Zink 3,753,75 % av RDI
0,3 mg
Paprika förvälld
Ämne Mängd
Vitamin A 1,51,5 % av RDI
12 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,092857142820,0929 % av RDI
0,13 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 71,999998272 % av RDI
54 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 9,111111111029,111 % av RDI
0,82 mg
Folat 3,23,2 % av RDI
10 µg
Fosfor 3,8333333413,833 % av RDI
23 mg
Jod 00 % av RDI
0 µg
Järn 3,571428571553,571 % av RDI
0,35 mg
Kalcium 0,750,75 % av RDI
6 mg
Kalium 5,45454545,455 % av RDI
180 mg
Magnesium 2,8571428532,857 % av RDI
9 mg
Niacin 3,753,75 % av RDI
0,6 mg
Riboflavin 0,714285714290,714 % av RDI
0,01 mg
Selen 0,44444444440,444 % av RDI
0,2 µg
Tiamin 1,666666666661,667 % av RDI
0,02 mg
Zink 2,6252,625 % av RDI
0,21 mg
Paprika grön gul röd
Ämne Mängd
Vitamin A 2,8752,875 % av RDI
23 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,207142857060,207 % av RDI
0,29 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 211,9999947212 % av RDI
159 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 19,4444444442519,444 % av RDI
1,75 mg
Folat 12,812,8 % av RDI
40 µg
Fosfor 3,8333333413,833 % av RDI
23 mg
Jod 00 % av RDI
0 µg
Järn 3,469387755223,469 % av RDI
0,34 mg
Kalcium 0,750,75 % av RDI
6 mg
Kalium 5,939393885,939 % av RDI
196 mg
Magnesium 3,4920634873,492 % av RDI
11 mg
Niacin 4,3754,375 % av RDI
0,7 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 0,66666666660,667 % av RDI
0,3 µg
Tiamin 3,333333333323,333 % av RDI
0,04 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg
Paprika grön
Ämne Mängd
Vitamin A 1,51,5 % av RDI
12 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,149999999940,15 % av RDI
0,21 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 153,3333295153,333 % av RDI
115 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 8,777777777698,778 % av RDI
0,79 mg
Folat 4,484,48 % av RDI
14 µg
Fosfor 3,8333333413,833 % av RDI
23 mg
Jod 00 % av RDI
0 µg
Järn 3,469387755223,469 % av RDI
0,34 mg
Kalcium 0,750,75 % av RDI
6 mg
Kalium 5,242424195,242 % av RDI
173 mg
Magnesium 2,8571428532,857 % av RDI
9 mg
Niacin 3,1253,125 % av RDI
0,5 mg
Riboflavin 1,428571428581,429 % av RDI
0,02 mg
Selen 0,44444444440,444 % av RDI
0,2 µg
Tiamin 2,499999999992,5 % av RDI
0,03 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg
Färsk paprika och chilipeppar : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Chillies and peppers, green, 2009.svg

Land Mängd
Mexiko 608 644
Spanien 465 251
Nederländerna 461 102
USA 99 939
Israel 89 893
Kanada 79 728
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Chillies and peppers, green, 2009.svg

Land Mängd Värde
Nederländerna 21 673 323 059 788 kr
30 355 461 euro
Spanien 8 010 109 515 424 kr
10 290 328 euro
Tyskland 1 530 27 608 416 kr
2 594 152 euro
Grekland 942 6 442 984 kr
605 398 euro
Ungern 596 6 978 624 kr
655 728 euro
Danmark 393 8 340 680 kr
783 710 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Nederländerna 9 589 204 kr
55 363 euro
Litauen 5 267 820 kr
25 165 euro
Tyskland 4 145 388 kr
13 661 euro
Estland 4 122 432 kr
11 504 euro
Bolivia 2 114 780 kr
10 785 euro
Storbritannien 2 183 648 kr
17 256 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Chillies and peppers, green, 2009.svg

Land Mängd
Kina 14 520 301
Mexiko 1 941 560
Turkiet 1 837 000
Indonesien 1 100 000
Spanien 1 011 700
USA 926 680
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Paprika är en pepparliknande grönsak som återkommer i olika färger och med olika stark smak. Alla paprikasorter är gröna som omogna, och de flesta går via gult mot rött i färgen när de mognar. olika varianter har dock odlats fram för att kunna säljas som t.ex. gula eller röda paprikor. Smaken är mycket eller ganska mild jämfört med andra pepparfrukter.

Grönsaken har sitt ursprung i Mexiko, Syd- och Centralamerika, och spreds över Europa efter upptäckten av Amerika. Ungern är känt för sina stora paprikaodlingar, samt för kryddan som utvinns ur frukten, paprikapulvret.

Miljöpåverkan

Större delen av året är paprikan långväga transporterad, och/eller odlad i uppvärmda växthus. Under en kort tid i slutet av sommaren finns dock nordeuropeisk, ibland rent av frilandsodlad paprika att hitta i butikerna. Även den växthusodlade är ett betydligt bättre miljöval under de varmaste veckorna i slutet av sommaren.

Hållbarhet

Grön paprika står sig bäst, ett par tre veckor i kylskåp. Ju mognare paprikan är, desto sämre hållbarhet.[1]

Näringsvärde

Länkar


  1. Livsmedelssverige, läst den 4 september 2011


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen