Recept:Muhammara
En dip ursprungligen från Syrien. Servera med pitabröd, den kan också användas som sås till vegokebab, grillat vegokött och grönsaker.
Ingredienser
För 4 personer
- 150 g valnötter och/eller cashewnötter
- 4 skivor vitt bröd
- 3330 gramurkärnade, hackade röda paprikor
3 paprikor
- 22 vitlöksklyftorpressade vitlöksklyftor
3 tsk
1 msk
- 1 citron
- 5 msk67,5 gramolivolja
0,75 dl
15 tsk
- 3 dl grovhackad persilja
- 1 - 2 dl grovhackad färsk mynta
- 1 tsk6,25 gramsalt
0,333 msk
Rosta nötterna i en het stekpanna utan fett tills de har fått lite extra färg. Rosta brödskivorna i brödrost och skär bort kanterna. Kör bröd och nötter i en matberedare tills det ser ut som ströbröd.
Dela granatäpplet på mitten, pressa den ena halvan i en citruspress och häll ner saften i matberedaren. Kärna ur den andra halvan och spara kärnorna till garneringen. Tillsätt paprika, vitlök, citronskal, citronsaft, chilifrukt samt örtkryddor och mixa tills blandningen fått en krämig konsistens. Häll i olivolja medan maskinen är igång. Smaka av med salt och kyl dippen.
Garnera med granatäppelkärnorna vid serveringen.
Senast uppdaterad 2013-07-17 10:03