Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Gröna krusbär
Gröna krusbär
Krusbär
Kategorier:
Kan ersättas med:
Krusvinbär
Recept med krusbär:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Stikkelsbær
Finska Karviainen
Nordsamiska Muovjejieret
Engelska Gooseberry
Norska Stikkelsbær
Krusbär
Ämne Mängd
Vitamin A 1,251,25 % av RDI
10 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,057142857120,0571 % av RDI
0,08 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 37,333332437,333 % av RDI
28 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 4,111111111074,111 % av RDI
0,37 mg
Folat 2,882,88 % av RDI
9 µg
Fosfor 4,6666666764,667 % av RDI
28 mg
Jod 00 % av RDI
0 µg
Järn 4,08163265324,082 % av RDI
0,4 mg
Kalcium 4,254,25 % av RDI
34 mg
Kalium 4,484848444,485 % av RDI
148 mg
Magnesium 3,174603173,175 % av RDI
10 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 2,142857142872,143 % av RDI
0,03 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 3,333333333323,333 % av RDI
0,04 mg
Zink 1,251,25 % av RDI
0,1 mg
Krusbär : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Gooseberries, 2009.svg

Land Mängd
Litauen 343
Spanien 0
Bulgarien 0
Polen 0
Tanzania 0
Finland 0
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Gooseberries, 2009.svg

Land Mängd Värde
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Gooseberries, 2009.svg

Land Mängd
Ryssland 47 000
Tyskland 42 000
Polen 15 787
Ukraina 6 100
Tjeckien 3 326
Storbritannien 2 243
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Krusbär växer vilt framför allt i de södra delarna av Skandinavien, men kan odlas längre norrut. Bären mognar i mitten av juli och finns under bara några veckor. Importerade bär från bland annat Holland säljs ibland också.

Det finns otaliga varianter av krusbär i odling, i olika färger och former.

Till krusbärsgelé och ibland krusbärskräm använder man omogna bär. Mogna bär kan ätas som de är, eller användas till exempelvis saft eller sylt.

Näringsvärde

Krusbär innehåller C-vitamin, och även en del järn. Ännu mer C-vitaminrika är krusvinbär, en krusbärssmakande korsning mellan svarta vinbär och krusbär[1]

Länkar


  1. Livsmedelssverige, läst den 17 juli 2011



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen