Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Palsternackor
Palsternackor
Palsternacka
Kategorier:
Recept med palsternacka:
Visa alla (2)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Pastinak
Finska Palsternakka
Engelska Parsnip
Norska Pastinakk
Palsternacka
Ämne Mängd
Vitamin A 00 % av RDI
0 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,10714285710,107 % av RDI
0,15 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 22,666666122,667 % av RDI
17 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 8,222222222148,222 % av RDI
0,74 mg
Folat 24,9624,96 % av RDI
78 µg
Fosfor 9,3333333529,333 % av RDI
56 mg
Jod 00 % av RDI
0 µg
Järn 3,979591836873,98 % av RDI
0,39 mg
Kalcium 4,1254,125 % av RDI
33 mg
Kalium 12,12121212,121 % av RDI
400 mg
Magnesium 5,7142857065,714 % av RDI
18 mg
Niacin 13,7513,75 % av RDI
2,2 mg
Riboflavin 25,7142857144425,714 % av RDI
0,36 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 7,499999999977,5 % av RDI
0,09 mg
Zink 66 % av RDI
0,48 mg

Palsternackan är en vit eller gulvit rotsak med mild men ganska säregen smak. Den går åt det söta hållet när den kokats. Det går att äta palsternackan rå, men oftast används den tillagad.

Palsternackan smakar som bäst när den frostnupits, och det är därför utmärkt vintermat. Den finns fler ätbara växter i samma växtfamilj, men palsternacksfamiljen, men palsternackan är den enda som odlas kommersiellt. Förvildad palsternacka går att hitta på flera håll i södra Skandinavien[1]. Tänk dock på att det finns snarlika växter, som är giftiga[2].

Palsternackan är mycket lik persiljerot, men man kan skilja dem åt genom att titta på överdelen, där blasten suttit. Palsternackan har en grop där, medan persiljeroten är konkav.

Späda blad kan ätas tillagade[3].

Hållbarhet

Palsternackan står sig vecko- eller månadsvis om den förvaras luftigt och svalt. Under våren är det vanligt att den blir brunfärgad inuti. Lätt brunfärgade palsternackor, som inte börjat ruttna eller smaka illa, går fortfarande utmärkt att använda i matlagning. Undvika att förvara palsternackan i plastpåse, så håller den sig fin längre.

Näringsvärde

Palsternackan är mycket näringsrik, med bland annat mycket kalium. Den är rikare på vitaminer och mineraler än sin nära släkting moroten.[4]

Länkar


  1. Den nya nordiska floran, Mossberg och Stenberg (Bonnier 2010), s.446
  2. Skogsskafferiet: Palsternacka
  3. pfaf.org: Pastinaca sativa
  4. Livsmedelsverket


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen