Palsternacka
Palsternackan är en vit eller gulvit rotsak med mild men ganska säregen smak. Den går åt det söta hållet när den kokats. Det går att äta palsternackan rå, men oftast används den tillagad.
Palsternackan smakar som bäst när den frostnupits, och det är därför utmärkt vintermat. Den finns fler ätbara växter i samma växtfamilj, men palsternacksfamiljen, men palsternackan är den enda som odlas kommersiellt. Förvildad palsternacka går att hitta på flera håll i södra Skandinavien[1]. Tänk dock på att det finns snarlika växter, som är giftiga[2].
Palsternackan är mycket lik persiljerot, men man kan skilja dem åt genom att titta på överdelen, där blasten suttit. Palsternackan har en grop där, medan persiljeroten är konkav.
Späda blad kan ätas tillagade[3].
Hållbarhet
Palsternackan står sig vecko- eller månadsvis om den förvaras luftigt och svalt. Under våren är det vanligt att den blir brunfärgad inuti. Lätt brunfärgade palsternackor, som inte börjat ruttna eller smaka illa, går fortfarande utmärkt att använda i matlagning. Undvika att förvara palsternackan i plastpåse, så håller den sig fin längre.
Näringsvärde
Palsternackan är mycket näringsrik, med bland annat mycket kalium. Den är rikare på vitaminer och mineraler än sin nära släkting moroten.[4]
Länkar
- Skogsskafferiet (vild palsternacka)
- ↑ Den nya nordiska floran, Mossberg och Stenberg (Bonnier 2010), s.446
- ↑ Skogsskafferiet: Palsternacka
- ↑ pfaf.org: Pastinaca sativa
- ↑ Livsmedelsverket