Savojkål
Savojkål är en kålsort med krusiga, mörkgröna blad. Den finns skandinaviskt odlad under hösten, och nordeuropeisk hela vintern. Övriga tider på året kommer den oftast från Italien. Namnet kommer av ursprungsområdet, det medeltida alp-grevskapet Savojen (numera delat mellan Frankrike och Italien). I Norden har den odlats sedan 1600-talet.
Savojkål går att äta rå, då gärna strimlad i sallader och liknande, eller tillagad.
Miljöpåverkan
Savojkål odlas på friland, vilket är mindre energikrävande än växthusodling. Särskilt under hösten, när det finns lokalt odlad savojkål i Skandinavien, är den ett bra klimatval. Som många kålsorter kräver den dock mycket näring, och i konventionell odling används därför mycket gödsel. Vid ekologisk odling används inget konstgödsel.
Näringsvärde
Länkar
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.
Savojkål i Majas klimatpyramider