Rädisor
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Rädisor
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med rädisor:
På andra språk:
Rädisan, vars stamknöl äts, finns i flera olika varianter och utseenden, från klarröda eller mörkt lila till vita och såväl runda som avlånga. De har en skarp, säregen smak som kommer från senapsoljor. Rättikan är egentligen en annan variant av samma art.
Även fröskidorna är ätliga.
Miljöpåverkan
De flesta rädisor som säljs är importerade från bland annat Nederländerna. Under säsong går det dock att hitta Skandinaviskodlade rädisor. I södra Sverige är frilandsodlade rädisor under säsong ett mycket bra miljöval.
Hållbarhet
Tar man av blasten håller sig rädisor fräscha åtminstone en vecka i kylskåp, sedan börjar de torka ut.
Näringsvärde
Rå rädisa är rik på bland annat C-vitamin.
Länkar
- Bilder på olika typer av rädisor (Wikimedia Commons)