¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Rättika
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med rättika:
På andra språk:
Rättika
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,250,25 % av RDI 2 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,078571428540,0786 % av RDI 0,11 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
26,66666626,667 % av RDI 20 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
00 % av RDI 0 mg
|
Folat |
7,687,68 % av RDI 24 µg
|
Fosfor |
4,8333333434,833 % av RDI 29 mg
|
Jod |
|
Järn |
6,12244897986,122 % av RDI 0,6 mg
|
Kalcium |
6,256,25 % av RDI 50 mg
|
Kalium |
10,606060510,606 % av RDI 350 mg
|
Magnesium |
2,8571428532,857 % av RDI 9 mg
|
Niacin |
2,52,5 % av RDI 0,4 mg
|
Riboflavin |
2,857142857162,857 % av RDI 0,04 mg
|
Selen |
0,22222222220,222 % av RDI 0,1 µg
|
Tiamin |
4,166666666654,167 % av RDI 0,05 mg
|
Zink |
2,52,5 % av RDI 0,2 mg
|
Rättika en rotfrukt som finns i flera varianter. De flesta är vita, men även svart och grön rättika förekommer. Den har en smak som påminner om rädisa, och kan ätas både rå och tillagad.
Rättikan är central i det japanska vinterköket. På japanska kallas den daikon. I pakistansk matlagning används även bladen. Rättika är en av ingredienserna i koreansk kimchi.
Den speciella, runda smaken kommer från senapsoljor. Rättikans styrka kan variera stort med sort, säsong och odlingsplats.
Blasten från rättika gör sig bra som ingrediens till buljongkok.
Länkar