Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Slätbladig bladpersilja.
Slätbladig bladpersilja.
Persilja
Kategorier:
Recept med persilja:
Visa alla (23)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Persille
Tyska Petersilie
Italienska Prezzemolo
Engelska Parsley
Norska Persille
Persilja blad
Ämne Mängd
Vitamin A 58,37558,375 % av RDI
467 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,14285714280,143 % av RDI
0,2 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 242,6666606242,667 % av RDI
182 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 29,999999999730 % av RDI
2,7 mg
Folat 58,5658,56 % av RDI
183 µg
Fosfor 11,83333335711,833 % av RDI
71 mg
Jod 4,0000000024 % av RDI
6 µg
Järn 36,734693878836,735 % av RDI
3,6 mg
Kalcium 42,542,5 % av RDI
340 mg
Kalium 21,515151321,515 % av RDI
710 mg
Magnesium 7,9365079257,937 % av RDI
25 mg
Niacin 10,62510,625 % av RDI
1,7 mg
Riboflavin 21,428571428721,429 % av RDI
0,3 mg
Selen 1,1111111111,111 % av RDI
0,5 µg
Tiamin 9,9999999999610 % av RDI
0,12 mg
Zink 18,7518,75 % av RDI
1,5 mg

Bladpersiljans blad används oftast som krydda, med den kan också användas som grönsak i sin egen rätt. Även rotpersiljans blad kan användas som grönsak eller krydda. Det finns huvudsakligen två typer av bladpersilja: slätbladig och krusbladig. Smakskillnaden är marginell.

Perilja är enkel att odla själv och kan skördas upprepade gånger under sommaren. Under vinterhalvåret kommer den färska persilja som säljs från Sydeuropa, bland annat Italien.

Länkar


Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen