Persilja
- Belugalinssallad
- Dill- och sparrispesto
- Fänkålsrostad potatis
- Färsfylld börek
- Gös à la Danzig
- Harirasoppa
Bladpersiljans blad används oftast som krydda, med den kan också användas som grönsak i sin egen rätt. Även rotpersiljans blad kan användas som grönsak eller krydda. Det finns huvudsakligen två typer av bladpersilja: slätbladig och krusbladig. Smakskillnaden är marginell.
Perilja är enkel att odla själv och kan skördas upprepade gånger under sommaren. Under vinterhalvåret kommer den färska persilja som säljs från Sydeuropa, bland annat Italien.
Länkar
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.
Persilja i Majas klimatpyramider