Recept:Gös à la Danzig
Ingredienser
- 2 gösar
- 3 dussin ostron
- smör
- 228 gramäggulor
2 äggulor
2 msk
- saft av 1 citron
- vitt vin
Fjälla fisken och klipp av fenorna. Urtag fisken vid gälarna. Förväll ostronen med 25 cl vitt in, och skölj och putsa dem. Sila dess spad.
Skär fisken i stycken, som jämte huvudena läggs i en låg kastrull, belagd med persilja, tillsätts med vitt vin och ostronspadet. Lägg på en näve champinjoner och lite smör, som delats i mindre bitar. Slut tätt, och låt koka (utan att salta) i 10 minuter, tills spadet kokts hop till hälften. Fisken är då färdig. Ta upp styckena och lägg upp på varmt fat.
Koka återigen ihop spadet, sila i en annan kastrull, och tillsätt ostronen. Avred med de uppvispade äggulorna och ett stycke smör jämte citronsaften. Häll sedan såsen över fisken.
- Det här receptet kommer från Kokkonsten av Charles Emil Hagdahl (1896).
Senast uppdaterad 2012-04-13 09:20