Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Börek, här med ett lager färs i mitten. Foto: Gabriella Terneborg
Börek, här med ett lager färs i mitten. Foto: Gabriella Terneborg


Börek (heter även Burek och Būrek) är en maträtt som är populär i flera Medelhavsländer. Den kommer ursprungligen från Turkiet. Maträtten kan närmast liknas paj och är oftast gjord av tunn filodeg, och varvas med fyllning. Man kan göra den i en långpanna eller pajform och skära den i delar efter gräddning, eller som små piroger.

Ingredienser

För ca 12 portionsbitar


Börek i långpanna.

Fräs färsen i olja tills den får fin färg. Ta upp och lägg åt sidan i en skål. Hacka löken och fräs även den till den blir gyllenbrun. Rör ner vitlökshacket och rör runt någon minut. Tillsätt färs, persilja, salt, svartpeppar och paprikapulver och fräs ytterligare ett par minuter. Ta av från värmen och ställ åt sidan.

Vispa ihop yoghurt och olivolja. Ta fram filodegsarken (lägg de du inte använder för stunden under en fuktig handduk så de inte torkar) och lägg en i taget i en smord långpanna, pensla yoghurtbandningen på varje ark och lägg sedan på nästa. När du lagt 1/3 av arken i pannan, sprid ut hälften av färsröran över hela. Fortsätt sedan med den andra tredjedelen av arken, pensla mellan varje och lägg sista färsen på. Avsluta med sista tredjedelen av arken. Om du har yoghurtblandning kvar när sista arket är pålagt, pensla ut allt överst. Grädda i 175 °C i mitten av ugnen i 40 minuter. Dela i portionsstorlekar och servera varm eller ljummen. Om du äter denna rätt för sig så servera med en sallad.Senast uppdaterad 2013-07-17 09:47

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen