Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Kronärtskockor.
Kronärtskockor.
Kronärtskocka
Kategorier:
Recept med kronärtskocka:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Artiskok
Finska Latva-artisokka
Engelska Artichoke
Kronärtskocka kokt
Ämne Mängd
Vitamin A 11 % av RDI
8 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,049999999980,05 % av RDI
0,07 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 10,666666410,667 % av RDI
8 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 2,111111111092,111 % av RDI
0,19 mg
Folat 14,0814,08 % av RDI
44 µg
Fosfor 11,50000002311,5 % av RDI
69 mg
Jod
Järn 11,224489796311,224 % av RDI
1,1 mg
Kalcium 6,3756,375 % av RDI
51 mg
Kalium 9,121212039,121 % av RDI
301 mg
Magnesium 8,5714285598,571 % av RDI
27 mg
Niacin 4,3754,375 % av RDI
0,7 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 2,2222222222,222 % av RDI
1 µg
Tiamin 5,833333333315,833 % av RDI
0,07 mg
Zink 55 % av RDI
0,4 mg
Kronärtskocka
Ämne Mängd
Vitamin A 0,50,5 % av RDI
4 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,078571428540,0786 % av RDI
0,11 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 14,666666314,667 % av RDI
11 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 2,111111111092,111 % av RDI
0,19 mg
Folat 23,6823,68 % av RDI
74 µg
Fosfor 12,83333335912,833 % av RDI
77 mg
Jod
Järn 16,326530612816,327 % av RDI
1,6 mg
Kalcium 66 % av RDI
48 mg
Kalium 10,303030210,303 % av RDI
340 mg
Magnesium 14,92063489914,921 % av RDI
47 mg
Niacin 55 % av RDI
0,8 mg
Riboflavin 4,285714285744,286 % av RDI
0,06 mg
Selen 2,2222222222,222 % av RDI
1 µg
Tiamin 6,666666666646,667 % av RDI
0,08 mg
Zink 55 % av RDI
0,4 mg
Kronärtskockor : Produktion och handel
Största producentländer

Production, Artichokes, 2009.svg

Land Mängd
Italien 486 600
Spanien 198 900
Egypten 180 000
Peru 144 317
Argentina 90 293
Kina 67 000
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Kronärtskockan (Cynara cardunculus, Scolymus) är en tistelväxt från Medelhavsregionen som skördas i Sverige under sensommaren och hösten. Övriga tider på året är all kronärtskocka som säljs importerad från Medelhavsländerna. I Sverige odlas kronärtskockan oftast som ettårig.

Det är kronärtskockans knoppar man äter. När knopparna kokats kan man äta dels nedre delen av blombladen, och dels botten, kronärtskockans ”hjärta”. Även det inre av stammen är ätbart.

Kronärtskockan ska förvaras svalt, gärna vid 0 grader, och fuktigt. Den står sig då 10 – 20 dagar. I rumstemperatur torkar kronärtskockan ut redan efter ett par dagar.

Länkar



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen