¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Kronärtskocka
Kategorier:
Recept med kronärtskocka:
På andra språk:
Kronärtskocka
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,50,5 % av RDI 4 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,078571428540,0786 % av RDI 0,11 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
14,666666314,667 % av RDI 11 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
2,111111111092,111 % av RDI 0,19 mg
|
Folat |
23,6823,68 % av RDI 74 µg
|
Fosfor |
12,83333335912,833 % av RDI 77 mg
|
Jod |
|
Järn |
16,326530612816,327 % av RDI 1,6 mg
|
Kalcium |
66 % av RDI 48 mg
|
Kalium |
10,303030210,303 % av RDI 340 mg
|
Magnesium |
14,92063489914,921 % av RDI 47 mg
|
Niacin |
55 % av RDI 0,8 mg
|
Riboflavin |
4,285714285744,286 % av RDI 0,06 mg
|
Selen |
2,2222222222,222 % av RDI 1 µg
|
Tiamin |
6,666666666646,667 % av RDI 0,08 mg
|
Zink |
55 % av RDI 0,4 mg
|
Kronärtskocka kokt
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
11 % av RDI 8 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,049999999980,05 % av RDI 0,07 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
10,666666410,667 % av RDI 8 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
2,111111111092,111 % av RDI 0,19 mg
|
Folat |
14,0814,08 % av RDI 44 µg
|
Fosfor |
11,50000002311,5 % av RDI 69 mg
|
Jod |
|
Järn |
11,224489796311,224 % av RDI 1,1 mg
|
Kalcium |
6,3756,375 % av RDI 51 mg
|
Kalium |
9,121212039,121 % av RDI 301 mg
|
Magnesium |
8,5714285598,571 % av RDI 27 mg
|
Niacin |
4,3754,375 % av RDI 0,7 mg
|
Riboflavin |
2,857142857162,857 % av RDI 0,04 mg
|
Selen |
2,2222222222,222 % av RDI 1 µg
|
Tiamin |
5,833333333315,833 % av RDI 0,07 mg
|
Zink |
55 % av RDI 0,4 mg
|
Kronärtskockor : Produktion och handel
Största producentländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Kronärtskockan (Cynara cardunculus, Scolymus) är en tistelväxt från Medelhavsregionen som skördas i Sverige under sensommaren och hösten. Övriga tider på året är all kronärtskocka som säljs importerad från Medelhavsländerna. I Sverige odlas kronärtskockan oftast som ettårig.
Det är kronärtskockans knoppar man äter. När knopparna kokats kan man äta dels nedre delen av blombladen, och dels botten, kronärtskockans ”hjärta”. Även det inre av stammen är ätbart.
Kronärtskockan ska förvaras svalt, gärna vid 0 grader, och fuktigt. Den står sig då 10 – 20 dagar. I rumstemperatur torkar kronärtskockan ut redan efter ett par dagar.
Länkar