Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Gös, illustration ur Iduns kokbok
Gös, illustration ur Iduns kokbok
Gös
Kategorier:
Kan ersättas med:
Abborre
Recept med gös:
Visa alla (2)
På andra språk:
Språk Namn
Norska Gjørs
Danska Sandart
Finska Kuha
Engelska Zander
Engelska Pike-perch
Gös
Ämne Mängd
Vitamin A 00 % av RDI
0 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,135714285660,136 % av RDI
0,19 mg
Vitamin B12 77,577,5 % av RDI
1,55 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 580580 % av RDI
29 µg
Vitamin E 5,999999999946 % av RDI
0,54 mg
Folat 4,484,48 % av RDI
14 µg
Fosfor 33,50000006733,5 % av RDI
201 mg
Jod 15,33333334115,333 % av RDI
23 µg
Järn 1,428571428621,429 % av RDI
0,14 mg
Kalcium 1,1251,125 % av RDI
9 mg
Kalium 13,4545453213,455 % av RDI
444 mg
Magnesium 8,5714285598,571 % av RDI
27 mg
Niacin 11,87511,875 % av RDI
1,9 mg
Riboflavin 6,428571428616,429 % av RDI
0,09 mg
Selen 50,222222217250,222 % av RDI
22,6 µg
Tiamin 3,333333333323,333 % av RDI
0,04 mg
Zink 55 % av RDI
0,4 mg

Gös är en abborrfisk som finns i insjöar och Östersjövikar i hela södra och mellersta Skandinavien. Gös fiskas året runt, men anses vara smakmässigt bäst under höst och vinter.

Miljöpåverkan

Gösbeståndet är generellt i bra skick[1][2], men andelen stora exemplar minskar. I Hjälmaren och en del småsjöar är det endast tillåtet att ta upp gös över 45 centimeter, vilket är rekommendationen från MSC.

Hållbarhet

Näringsvärde

Liksom all fisk innehåller gös stora mängder mineraler, och B- och D-vitamin.

Gös hör till de fiskar som kan samla på sig kvicksilver[3], och alla, men särskilt gravida, uppmanas att hålla sin göskonsumtion på en måttlig nivå.

Länkar


  1. IUCN, via Fishbase, läst den 13 augusti 2011
  2. WWF:s fiskguide, 2010
  3. Svenska livsmedelsverket, läst den 13 augusti 2011



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen