Gös
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D

Gös, illustration ur Iduns kokbok
Gös
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med gös:
På andra språk:
Gös är en abborrfisk som finns i insjöar och Östersjövikar i hela södra och mellersta Skandinavien. Gös fiskas året runt, men anses vara smakmässigt bäst under höst och vinter.
Miljöpåverkan
Gösbeståndet är generellt i bra skick[1][2], men andelen stora exemplar minskar. I Hjälmaren och en del småsjöar är det endast tillåtet att ta upp gös över 45 centimeter, vilket är rekommendationen från MSC.
Hållbarhet
Näringsvärde
Liksom all fisk innehåller gös stora mängder mineraler, och B- och D-vitamin.
Gös hör till de fiskar som kan samla på sig kvicksilver[3], och alla, men särskilt gravida, uppmanas att hålla sin göskonsumtion på en måttlig nivå.
Länkar
- ↑ IUCN, via Fishbase, läst den 13 augusti 2011
- ↑ WWF:s fiskguide, 2010
- ↑ Svenska livsmedelsverket, läst den 13 augusti 2011