Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Basilika
Basilika
Basilika färsk
Ämne Mängd
Vitamin A 32,87532,875 % av RDI
263 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,092857142820,0929 % av RDI
0,13 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 23,999999424 % av RDI
18 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 8,88888888888,889 % av RDI
0,8 mg
Folat 20,4820,48 % av RDI
64 µg
Fosfor 11,50000002311,5 % av RDI
69 mg
Jod
Järn 32,3469387766132,347 % av RDI
3,17 mg
Kalcium 19,2519,25 % av RDI
154 mg
Kalium 13,9999998614 % av RDI
462 mg
Magnesium 25,71428567725,714 % av RDI
81 mg
Niacin 5,6255,625 % av RDI
0,9 mg
Riboflavin 5,000000000035 % av RDI
0,07 mg
Selen 0,66666666660,667 % av RDI
0,3 µg
Tiamin 2,499999999992,5 % av RDI
0,03 mg
Zink 10,62510,625 % av RDI
0,85 mg

Fil:Timelapse-Basil-growing.ogv Basilika är en flerårig kryddört som i Nordeuropa oftast odlas i växthus. Under sommaren går den dock att odla på friland i södra Skandinavien[1]. Basilika som säljs i svart plastkruka i livsmedelsbutikerna är alltid växthusodlad.

Basilika är enkel att odla själv (inomhus, eller på en varm plats utomhus), även om den kräver regelbunden och riklig vattning. De basilikaplantor som går att köpa i handeln är så snabbt uppdriven att den ofta klarar sig dåligt om den planteras om. Då är det billigare och säkrare att sätta basilikafrön på våren.

Utanför säsong kräver växthusodling av basilika energikrävande uppvärmning. Då är torkad basilika ett miljömässigt bättre alternativ.

Vanliga basilikavarianter är citronbasilika, rödbladig basilika och thaibasilika.

Hållbarhet

Skördade basilikablad kan frysas in och sparas hela vintern. Det går också, med lite mer möda, att torka basilikablad med gott resultat.

Färsk, nyskördad basilika svartnar lätt i kylskåpet, där det är lite för kallt. Förvara den i svalen, i en plastpåse.

Länkar


  1. Odla.nu, läst den 22 april 2012


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen