Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Svartrötter.
Svartrötter.
Svartrot
Kategorier:
Kan ersättas med:
Haverrot
Recept med svartrot:
Visa alla (2)
På andra språk:
Språk Namn
Engelska Spanish salsify
Engelska Black oyster plant
Engelska Black salsify
Engelska Serpent root
Danska Skorzonerrod
Engelska Viper's grass
Finska Mustajuuri
Engelska Scorzonera
Franska Scorsonère d'Espagne
Svartrot
Ämne Mängd
Vitamin A 0,250,25 % av RDI
2 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,03571428570,0357 % av RDI
0,05 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 5,33333325,333 % av RDI
4 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 8,88888888888,889 % av RDI
0,8 mg
Folat 9,929,92 % av RDI
31 µg
Fosfor 12,66666669212,667 % av RDI
76 mg
Jod
Järn 33,673469388933,673 % av RDI
3,3 mg
Kalcium 6,6256,625 % av RDI
53 mg
Kalium 9,69696969,697 % av RDI
320 mg
Magnesium 7,3015872917,302 % av RDI
23 mg
Niacin 2,52,5 % av RDI
0,4 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 0,22222222220,222 % av RDI
0,1 µg
Tiamin 9,166666666639,167 % av RDI
0,11 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg

Svartrot är en rotsak som ätits i Norden sedan 1600-talet. Hela, oskadda rötter kan lagras hela vintern, och lokalt odlad svartrot finns att köpa in i april. Övriga tider på året är den importerad från kontinenten.

Tillagning

Svartroten kan vara enklare att skala efter att den kokat. Om den skalas rå missfärgas den också lätt, vilket kan förhindras genom att man lägger de skalade rötterna i kallt vatten med lite mjölk eller citronsaft. Svartrot används i matlagning, eller serveras helt för sig själv, med bara lite smör och flingsalt. Då påminner den om vit sparris i både smak och utseende.

Länkar




Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen