Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Äldre illustration av en haverrot (Tragopogon pratensis). Ur Flora Batava, 1828.
Äldre illustration av en haverrot (Tragopogon pratensis). Ur Flora Batava, 1828.
Haverrot
Kategorier:
Kan ersättas med:
Svartrot · Kardborrerot
Recept med haverrot:
Inga recept med haverrot än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Danska Gedeskæg
Finska Pukinparrat
Engelska Salsify


Haverrot är namnet på en grupp örter vars rötter är ätliga och påminner om svartrötter. Precis som svartrot kan haverrot skördas även efter övervintring, en bit in på våren. Trots att haverroten har en lång historia som köksråvara i våra trakter[1] finns den i stort sett inte alls i handeln. Vill du testa den här delikatessen får du antagligen odla själv.

Några haverrotsarter förekommer förvildade i södra Sverige[2] och Finland[3].

Länkar


  1. Anders Skarlind 2006
  2. Den virtuella floran: Ängshaverrot
  3. Utbredningskartorna för Finlands kärlväxter



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen