Säsongsmat
(Omdirigerad från Rädisa)
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Rädisor
Rädisor
Rädisor
Kategorier:
Kan ersättas med:
Rättika
Recept med rädisor:
Visa alla (2)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Radise
Finska Retiisi
Holländska Radijs
Engelska European radish
Norska Reddik
Rädisor
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,042857142840,0429 % av RDI
0,06 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 43,999998944 % av RDI
33 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 1,11111111111,111 % av RDI
0,1 mg
Folat 8,648,64 % av RDI
27 µg
Fosfor 6,0000000126 % av RDI
36 mg
Jod 0,6666666670,667 % av RDI
1 µg
Järn 8,16326530648,163 % av RDI
0,8 mg
Kalcium 5,1255,125 % av RDI
41 mg
Kalium 8,48484848,485 % av RDI
280 mg
Magnesium 3,174603173,175 % av RDI
10 mg
Niacin 1,251,25 % av RDI
0,2 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 0,22222222220,222 % av RDI
0,1 µg
Tiamin 1,666666666661,667 % av RDI
0,02 mg
Zink 6,256,25 % av RDI
0,5 mg

Rädisan, vars stamknöl äts, finns i flera olika varianter och utseenden, från klarröda eller mörkt lila till vita och såväl runda som avlånga. De har en skarp, säregen smak som kommer från senapsoljor. Rättikan är egentligen en annan variant av samma art.

Även fröskidorna är ätliga.

Miljöpåverkan

De flesta rädisor som säljs är importerade från bland annat Nederländerna. Under säsong går det dock att hitta Skandinaviskodlade rädisor. I södra Sverige är frilandsodlade rädisor under säsong ett mycket bra miljöval.

Hållbarhet

Tar man av blasten håller sig rädisor fräscha åtminstone en vecka i kylskåp, sedan börjar de torka ut.

Näringsvärde

Rå rädisa är rik på bland annat C-vitamin.

Länkar




Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen