Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Kålrabbi med blad
Kålrabbi med blad
Kålrabbi
Kategorier:
Recept med kålrabbi:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Polska Kalarepa
Engelska Kohlrabi
Tyska Kohlrabi
Danska Knudekål
Finska Kyssäkaali
Kålrabbi
Ämne Mängd
Vitamin A 0,250,25 % av RDI
2 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,10714285710,107 % av RDI
0,15 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 82,666664682,667 % av RDI
62 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 2,22222222222,222 % av RDI
0,2 mg
Folat 6,46,4 % av RDI
20 µg
Fosfor 7,6666666827,667 % av RDI
46 mg
Jod
Järn 4,08163265324,082 % av RDI
0,4 mg
Kalcium 33 % av RDI
24 mg
Kalium 10,606060510,606 % av RDI
350 mg
Magnesium 6,0317460236,032 % av RDI
19 mg
Niacin 2,52,5 % av RDI
0,4 mg
Riboflavin 1,428571428581,429 % av RDI
0,02 mg
Selen 1,1111111111,111 % av RDI
0,5 µg
Tiamin 4,166666666654,167 % av RDI
0,05 mg
Zink 3,753,75 % av RDI
0,3 mg

Kålrabbi, eller knutkål[1], är en kålsort vars rotknöl äts, precis som kålroten, som den ibland blandas samman med (de kan båda vara lila-färgade i skalet). Den är mild och sötaktig i smaken. Stora kålrabbi blir träiga, så man bör välja de minsta exemplaren.

Kålrabbi kan ätas både tillagad och som råkost.

Notera att ordet ”kålrabi” på norska, och möjligen även dialektalt i Sverige, används om kålrot. På norska kallas kålrabbi ”knutekål”.

Miljöpåverkan

Kålrabbi växer på friland över nästan hela Nordeuropa, och är ett mycket bra miljöval under säsong.

Länkar


  1. Svensk kulturväxtdatabas


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen