Grönkål
Grönkål, även bladkål, är en kålsort med grönblåa, krusiga blad med kraftig smak. Grönkålen kan stå ute i kyla och snö, och skördas under vintern. Smaken blir något mildare om kålen skördas på det viset, varför den är en utmärkt vinterråvara. I Skandinavien finns lokalt odlad grönkål ungefär från september eller oktober till februari.
Hållbarhet
Grönkålen håller sig bara några dagar i kylskåp, men man kan förlänga hållbarheten genom att förvara den fuktigt, till exempel i en plastpåse med några droppar vatten i. Det går också utmärkt att frysa grönkål.
Länkar
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.
Grönkål i Majas klimatpyramider