Recept:Grönkålssoppa
Grönkålssoppa
Kategorier:
Fler recept med:
Grönkålssoppa är klassisk – och väldigt god – höst- och vintermat. Den blir ganska mäktig, och bara soppa och lite bröd blir en rejäl middag.
Ingredienser
För 2 personer
- 300 gram1,5 grönkålshuvudengrönkål
- 190 gramlök
1,6 deciliter
- ca 2 dl grädde
- hönsbuljong eller grönsaksbuljong
- vatten
- vitpeppar
- eventuellt lite muskotnöt
- smör
- vetemjöl
- Garnering:
- 1 ägg
Total tidsåtgång: 30 minuter | Arbetstid: 20 minuter
- Riv loss och kasta de grövsta delarna av grönkålsstjälkarna och hacka resten.
- Hacka en liten gul lök eller schalottenlök.
- Smält en klick smör i en gryta, och lägg i löken och låt den mjukna, tillsammans med lite vitpeppar.
- Häll grönkålen i grytan och slå på vatten tills det täcker kålen. Lägg i en buljongtärning. (Eller använd färdig buljong från början, om du har, förstås.)
- Låt koka i ca 15 minuter. Koka under tiden ägget.
- Ta en klick smör i handen och knåda in mjöl i den tills du får en degklump, att reda med sedan.
- Slå i grädden, och mixa soppan med mixerstav.
- Lägg i degklumpen och rör om så att den smälter ut i soppan, medan du låter soppan koka upp en sista gång.
- Smaka av med mer peppar, salt och eventuellt lite riven muskotnöt.
- Skala och dela ägget i halvor, och servera soppan med en ägghalva i varje tallrik.
Senast uppdaterad 2012-10-25 15:04