Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D


Grönkålssoppa är klassisk – och väldigt god – höst- och vintermat. Den blir ganska mäktig, och bara soppa och lite bröd blir en rejäl middag.

Ingredienser

För 2 personer

Total tidsåtgång: 30 minuter | Arbetstid: 20 minuter


  1. Riv loss och kasta de grövsta delarna av grönkålsstjälkarna och hacka resten.
  2. Hacka en liten gul lök eller schalottenlök.
  3. Smält en klick smör i en gryta, och lägg i löken och låt den mjukna, tillsammans med lite vitpeppar.
  4. Häll grönkålen i grytan och slå på vatten tills det täcker kålen. Lägg i en buljongtärning. (Eller använd färdig buljong från början, om du har, förstås.)
  5. Låt koka i ca 15 minuter. Koka under tiden ägget.
  6. Ta en klick smör i handen och knåda in mjöl i den tills du får en degklump, att reda med sedan.
  7. Slå i grädden, och mixa soppan med mixerstav.
  8. Lägg i degklumpen och rör om så att den smälter ut i soppan, medan du låter soppan koka upp en sista gång.
  9. Smaka av med mer peppar, salt och eventuellt lite riven muskotnöt.
  10. Skala och dela ägget i halvor, och servera soppan med en ägghalva i varje tallrik.



Senast uppdaterad 2012-10-25 15:04

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen