Pilgrimsmusslor
Pilgrimsmussla är ett slags kammussla, som innehåller två ätliga delar: Dels en fast, vit muskel, och dels ett mer geléartat, ibland rosaaktigt kött. Namnet ”pilgrimsmussla” används ibland i handeln även om andra kammusslor. På engelska används namnet pilgrim's scallop huvudsakligen om den variant av musslan som fiskas i Medelhavet (Pecten jacobaeus). Det är omstritt huruvida det är samma art som den som finns hos oss, och som på engelska kallas giant scallop (Pecten maximus), eller om det rör sig om två mycket närbesläktade arter[1].
Ett enkelt sätt att laga till pilgrimsmussla utan att förstöra konsistensen på den är att halstra dem. Olja in musslorna och stek dem hastigt (cirka en minut på varje sida, beroende på hur stora de är) på hög värme. Färska musslor kan också ätas råa, som sashimi.
Miljöpåverkan
Pilgrimsmusslan är inte hotad[2], men fisket efter den kan skada bottnarna. Det finns handplockade pilgrimsmusslor från exempelvis Norge att köpa. Förutom att vara skonsammare mot naturen, är de som regel flera dagar färskare när de säljs än trålade musslor. På svenska västkusten fångas pilgrimsmussla ibland som bifångst till annan fisk.
Hållbarhet
Pilgrimsmusslor behåller både smak och konsistens bra frysta, så de frysta musslor som finns är ett fullt fungerande alternativ till de färska. De frysta musslor som säljs hos oss är dock ofta importerade från Nordamerika.
Länkar
- ↑ Cambridge Journals vol 79, 1999: Are Pecten maximus and Pecten jacobaeus different species?, läst online den 8 januari 2012
- ↑ Svensk naturskyddsföreningen, läst den 8 januari 2012