Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Lingon och lingonblommor
Lingon och lingonblommor
Lingon
Kategorier:
Recept med lingon:
Visa alla (2)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Tyttebær
Finska Puolukka
Engelska Lingonberry
Nordsamiska Jokŋa
Engelska Cowberry
Norska Tyttebær
Lingon
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,007142857140,00714 % av RDI
0,01 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 10,666666410,667 % av RDI
8 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 17,777777777617,778 % av RDI
1,6 mg
Folat 88 % av RDI
25 µg
Fosfor 2,6666666722,667 % av RDI
16 mg
Jod 00 % av RDI
0 µg
Järn 4,08163265324,082 % av RDI
0,4 mg
Kalcium 22 % av RDI
16 mg
Kalium 2,636363612,636 % av RDI
87 mg
Magnesium 2,8571428532,857 % av RDI
9 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 4,166666666654,167 % av RDI
0,05 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg
Lingonsylt
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,014285714280,0143 % av RDI
0,02 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 1,33333331,333 % av RDI
1 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 8,88888888888,889 % av RDI
0,8 mg
Folat 00 % av RDI
0 µg
Fosfor 1,666666671,667 % av RDI
10 mg
Jod 00 % av RDI
0 µg
Järn 3,06122448993,061 % av RDI
0,3 mg
Kalcium 1,751,75 % av RDI
14 mg
Kalium 1,363636351,364 % av RDI
45 mg
Magnesium 1,2698412681,27 % av RDI
4 mg
Niacin 1,251,25 % av RDI
0,2 mg
Riboflavin 1,428571428581,429 % av RDI
0,02 mg
Selen 0,66666666660,667 % av RDI
0,3 µg
Tiamin 1,666666666661,667 % av RDI
0,02 mg
Zink 1,251,25 % av RDI
0,1 mg

Lingon växer vilt på hedar och i tallskogar över stora delar av Skandinavien. Den mognar oftast i början av augusti, och finns sedan att plocka under en dryg månad. Då finns också lingon att köpa hos många grönsakshandlare. Odling förekommer i liten skala på i södra Sverige[1].

Hållbarhet

Lingon innehåller ett konserverande ämne, bensoesyra, som gör att de behöver mycket mindre socker än andra bär för att stå sig. De klarar sig också en längre tid (flera veckor) i kylskåp utan att ha konserverats på något sätt.

Länkar


  1. Livsmedelssverige, läst den 23 juli 2011


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen