Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Saltad skarpsill till försäljning
Saltad skarpsill till försäljning
Skarpsill
Kategorier:
Kan ersättas med:
Sill
Recept med skarpsill:
Inga recept med skarpsill än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Engelska skipper
Litauiska šprotas
Engelska European sprat
Norska brisling
Danska brisling
Finska kilohaili
Ansjovis skarpsill inlagd
Ämne Mängd
Vitamin A 6,756,75 % av RDI
54 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,32142857130,321 % av RDI
0,45 mg
Vitamin B12 500500 % av RDI
10 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 4,24,2 % av RDI
0,21 µg
Vitamin E 7,111111111047,111 % av RDI
0,64 mg
Folat 1,61,6 % av RDI
5 µg
Fosfor 23,50000004723,5 % av RDI
141 mg
Jod 30,00000001530 % av RDI
45 µg
Järn 13,265306122913,265 % av RDI
1,3 mg
Kalcium 12,37512,375 % av RDI
99 mg
Kalium 4,393939354,394 % av RDI
145 mg
Magnesium 4,1269841214,127 % av RDI
13 mg
Niacin 13,7513,75 % av RDI
2,2 mg
Riboflavin 11,4285714286411,429 % av RDI
0,16 mg
Selen 44,4444444444,444 % av RDI
20 µg
Tiamin 1,666666666661,667 % av RDI
0,02 mg
Zink 22,522,5 % av RDI
1,8 mg
Skarpsill
Ämne Mängd
Vitamin A 34,534,5 % av RDI
276 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,192857142780,193 % av RDI
0,27 mg
Vitamin B12 520520 % av RDI
10,4 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 406406 % av RDI
20,3 µg
Vitamin E 8,444444444368,444 % av RDI
0,76 mg
Folat 5,765,76 % av RDI
18 µg
Fosfor 63,50000012763,5 % av RDI
381 mg
Jod 39,33333335339,333 % av RDI
59 µg
Järn 16,8367346944516,837 % av RDI
1,65 mg
Kalcium 19,62519,625 % av RDI
157 mg
Kalium 7,454545387,455 % av RDI
246 mg
Magnesium 9,8412698279,841 % av RDI
31 mg
Niacin 27,527,5 % av RDI
4,4 mg
Riboflavin 10,7142857143510,714 % av RDI
0,15 mg
Selen 50,222222217250,222 % av RDI
22,6 µg
Tiamin 00 % av RDI
0 mg
Zink 33,87533,875 % av RDI
2,71 mg

Skarpsill är en mindre släkting till sill/strömming, som oftast säljs rökt, inlagd eller saltad, under namn som brisling och ansjovis (före EU-inträdet även som ”sardiner”). Det går dock även att hitta färsk skarpsill.

Skarpsillen finns i relativt stabila bestånd i både Nordsjön och Östersjön, ibland ända upp i Bottenviken[1], och det är ett miljömässigt bra fiskval.

Den färska skarpsillen anses bäst under vinterhalvåret.[2] Fiskekvoterna fylls dock ofta redan före årsskiftet.

Länkar


  1. WWF:s fiskguide, 2012
  2. Svensk fisk, läst den 15 januari 2012



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen