Siklöja
Siklöja, och dess lokala varianter som blikta, guppa och mujka, är namnet till trots ingen löja, utan en nära släkting till siken. Den lever i näringsfattiga insjöar över hela mellersta Skandinavien[1] och i Bottenviken[2], och har historiskt varit en mycket viktig matfisk.
I dag är siklöjans rom, löjrom, ekonomiskt viktigare än själva fisken, och det är framför allt den industrin som sätter press på fiskbestånden[3].
Siklöjan sägs vara som bäst under vår- och tidig sommar[4], medan löjromen av naturliga skäl är i säsong när fiskarna leker på hösten. Det är också under vår och höst som det mesta fisket sker[5].
Ibland säljs små sikar som siklöja[6].
Länkar
- ↑ Svensk fisk: Siklöja, läst den 27 oktober 2012
- ↑ Havs- och vattenmyndigheten: Siklöja, läst den 27 oktober 2012
- ↑ WWF:s fiskguide, 7:e upplagan, s. 41
- ↑ Fakta om fisk och skaldjur, Svensk fisk (2007)
- ↑ Feskebröderna
- ↑ Fiskbasen: Siklöja, läst den 27 oktober 2012