Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Siklöja
Siklöja
Siklöja
Kategorier:
Kan ersättas med:
Sik
Recept med siklöja:
Inga recept med siklöja än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Finska Muikku
Engelska vendace
Engelska European cisco
Norska Lagesild
Siklöja
Ämne Mängd
Vitamin A 11 % av RDI
8 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,085714285680,0857 % av RDI
0,12 mg
Vitamin B12 200200 % av RDI
4 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 8080 % av RDI
4 µg
Vitamin E 16,666666666516,667 % av RDI
1,5 mg
Folat 2,882,88 % av RDI
9 µg
Fosfor 44,16666675544,167 % av RDI
265 mg
Jod 16,66666667516,667 % av RDI
25 µg
Järn 9,18367346979,184 % av RDI
0,9 mg
Kalcium 11,12511,125 % av RDI
89 mg
Kalium 9,999999910 % av RDI
330 mg
Magnesium 7,9365079257,937 % av RDI
25 mg
Niacin 2525 % av RDI
4 mg
Riboflavin 5,000000000035 % av RDI
0,07 mg
Selen 57,77777777257,778 % av RDI
26 µg
Tiamin 5,833333333315,833 % av RDI
0,07 mg
Zink 5050 % av RDI
4 mg
Friterad siklöja på restaurang i Finland.

Siklöja, och dess lokala varianter som blikta, guppa och mujka, är namnet till trots ingen löja, utan en nära släkting till siken. Den lever i näringsfattiga insjöar över hela mellersta Skandinavien[1] och i Bottenviken[2], och har historiskt varit en mycket viktig matfisk.

I dag är siklöjans rom, löjrom, ekonomiskt viktigare än själva fisken, och det är framför allt den industrin som sätter press på fiskbestånden[3].

Siklöjan sägs vara som bäst under vår- och tidig sommar[4], medan löjromen av naturliga skäl är i säsong när fiskarna leker på hösten. Det är också under vår och höst som det mesta fisket sker[5].

Ibland säljs små sikar som siklöja[6].

Länkar


  1. Svensk fisk: Siklöja, läst den 27 oktober 2012
  2. Havs- och vattenmyndigheten: Siklöja, läst den 27 oktober 2012
  3. WWF:s fiskguide, 7:e upplagan, s. 41
  4. Fakta om fisk och skaldjur, Svensk fisk (2007)
  5. Feskebröderna
  6. Fiskbasen: Siklöja, läst den 27 oktober 2012




Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen