Mangold
Språk | Namn |
---|---|
Holländska | Snijbiet |
Engelska | Chard |
Norska | Bladbete |
Finska | Lehtimangoldi |
Mangold (även romersk kål, spenatbeta eller stamspenat[1]) är ett slags beta, vars blad och stjälkar äts som grönsak. Mangold kan odlas i Skandinavien, och skördas då i slutet av sommaren, men produktionen är liten, och det mesta importeras från kontinenten.
Miljöpåverkan
Hittar man närodlad, frilandsodlad mangold är det ett mycket bra miljöval. Sannolikare är dock att mangolden är importerad. Från juni och under sommaren finns mangold som odlats på friland i Nederländerna. Under övriga året är mangolden importerad från Sydeuropa, främst Italien.[2]
Även om den kommersiella odlingen av mangold i Skandinavien är blygsam, är det en odlingsförutsättningarna bra, och det är en populär köksväxt i trädgårdslanden[3]. Hittar man inte närodlad mangold i butikerna kan det med andra ord vara värt att fråga runt i vänkretsen.
Hittar man rödbetor med blasten kvar är rödbetsblad en utmärkt ersättare för mangold. De båda betorna är nära släkt, och smaken inte olik.
Länkar
- ↑ Svensk kulturväxtdatabas, läst den 16 maj 2011
- ↑ Säsongsguide, Centrum för Tillämpad Näringslära, mars 1999
- ↑ Fobo, läst den 16 maj 2011