Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Mangold finns i flera färgnyanser. Här med gröna och röda blad.
Mangold finns i flera färgnyanser. Här med gröna och röda blad.
Mangold
Kategorier:
Kan ersättas med:
Spenat · Rödbetsblad
Recept med mangold:
Inga recept med mangold än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Finska Lehtimangoldi
Holländska Snijbiet
Engelska Chard
Norska Bladbete
Mangold
Ämne Mängd
Vitamin A 20,62520,625 % av RDI
165 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,14285714280,143 % av RDI
0,2 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 39,99999940 % av RDI
30 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 16,666666666516,667 % av RDI
1,5 mg
Folat 9,69,6 % av RDI
30 µg
Fosfor 7,6666666827,667 % av RDI
46 mg
Jod
Järn 18,367346939418,367 % av RDI
1,8 mg
Kalcium 6,3756,375 % av RDI
51 mg
Kalium 11,515151411,515 % av RDI
380 mg
Magnesium 25,71428567725,714 % av RDI
81 mg
Niacin 2,52,5 % av RDI
0,4 mg
Riboflavin 6,428571428616,429 % av RDI
0,09 mg
Selen 1,1111111111,111 % av RDI
0,5 µg
Tiamin 3,333333333323,333 % av RDI
0,04 mg
Zink 7,57,5 % av RDI
0,6 mg

Mangold (även romersk kål, spenatbeta eller stamspenat[1]) är ett slags beta, vars blad och stjälkar äts som grönsak. Mangold kan odlas i Skandinavien, och skördas då i slutet av sommaren, men produktionen är liten, och det mesta importeras från kontinenten.

Miljöpåverkan

Hittar man närodlad, frilandsodlad mangold är det ett mycket bra miljöval. Sannolikare är dock att mangolden är importerad. Från juni och under sommaren finns mangold som odlats på friland i Nederländerna. Under övriga året är mangolden importerad från Sydeuropa, främst Italien.[2]

Även om den kommersiella odlingen av mangold i Skandinavien är blygsam, är det en odlingsförutsättningarna bra, och det är en populär köksväxt i trädgårdslanden[3]. Hittar man inte närodlad mangold i butikerna kan det med andra ord vara värt att fråga runt i vänkretsen.

Hittar man rödbetor med blasten kvar är rödbetsblad en utmärkt ersättare för mangold. De båda betorna är nära släkt, och smaken inte olik.

Länkar


  1. Svensk kulturväxtdatabas, läst den 16 maj 2011
  2. Säsongsguide, Centrum för Tillämpad Näringslära, mars 1999
  3. Fobo, läst den 16 maj 2011



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen