¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Makrill
Kategorier:
Recept med makrill:
På andra språk:
Makrill kokt
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
5,255,25 % av RDI 42 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,521428571220,521 % av RDI 0,73 mg
|
Vitamin B12 |
322322 % av RDI 6,44 µg
|
Vitamin C |
00 % av RDI 0 mg
|
Vitamin D |
270,2270,2 % av RDI 13,51 µg
|
Vitamin E |
3,111111111083,111 % av RDI 0,28 mg
|
Folat |
2,562,56 % av RDI 8 µg
|
Fosfor |
42,33333341842,333 % av RDI 254 mg
|
Jod |
49,33333335849,333 % av RDI 74 µg
|
Järn |
7,040816326777,041 % av RDI 0,69 mg
|
Kalcium |
1,1251,125 % av RDI 9 mg
|
Kalium |
14,8181816714,818 % av RDI 489 mg
|
Magnesium |
10,15873014410,159 % av RDI 32 mg
|
Niacin |
78,12578,125 % av RDI 12,5 mg
|
Riboflavin |
12,8571428572212,857 % av RDI 0,18 mg
|
Selen |
87,111111102487,111 % av RDI 39,2 µg
|
Tiamin |
9,9999999999610 % av RDI 0,12 mg
|
Zink |
4,3754,375 % av RDI 0,35 mg
|
Makrill
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
55 % av RDI 40 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,521428571220,521 % av RDI 0,73 mg
|
Vitamin B12 |
339339 % av RDI 6,78 µg
|
Vitamin C |
00 % av RDI 0 mg
|
Vitamin D |
256256 % av RDI 12,8 µg
|
Vitamin E |
2,999999999973 % av RDI 0,27 mg
|
Folat |
3,523,52 % av RDI 11 µg
|
Fosfor |
40,0000000840 % av RDI 240 mg
|
Jod |
36,00000001836 % av RDI 54 µg
|
Järn |
6,632653061456,633 % av RDI 0,65 mg
|
Kalcium |
11 % av RDI 8 mg
|
Kalium |
14,0303028914,03 % av RDI 463 mg
|
Magnesium |
9,523809519,524 % av RDI 30 mg
|
Niacin |
73,7573,75 % av RDI 11,8 mg
|
Riboflavin |
13,5714285715113,571 % av RDI 0,19 mg
|
Selen |
82,444444436282,444 % av RDI 37,1 µg
|
Tiamin |
10,8333333332910,833 % av RDI 0,13 mg
|
Zink |
4,1254,125 % av RDI 0,33 mg
|
Makrill opanerad stekt
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
5,3755,375 % av RDI 43 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,457142856960,457 % av RDI 0,64 mg
|
Vitamin B12 |
316,5316,5 % av RDI 6,33 µg
|
Vitamin C |
00 % av RDI 0 mg
|
Vitamin D |
281,4281,4 % av RDI 14,07 µg
|
Vitamin E |
3,33333333333,333 % av RDI 0,3 mg
|
Folat |
2,882,88 % av RDI 9 µg
|
Fosfor |
44,16666675544,167 % av RDI 265 mg
|
Jod |
76,00000003876 % av RDI 114 µg
|
Järn |
7,346938775767,347 % av RDI 0,72 mg
|
Kalcium |
1,251,25 % av RDI 10 mg
|
Kalium |
15,4242422715,424 % av RDI 509 mg
|
Magnesium |
10,47619046110,476 % av RDI 33 mg
|
Niacin |
81,2581,25 % av RDI 13 mg
|
Riboflavin |
12,1428571429312,143 % av RDI 0,17 mg
|
Selen |
90,666666657690,667 % av RDI 40,8 µg
|
Tiamin |
10,8333333332910,833 % av RDI 0,13 mg
|
Zink |
4,6254,625 % av RDI 0,37 mg
|
Makrill fångas både kommersiellt och av fritidsfiskare på svenska Västkusten, framför allt på våren och sommaren. Lokalt fångad makrill är ett bra miljöval[1][2].
Det feta, röda köttet kan användas rått, till sashimi eller sushi.
Länkar
- ↑ [Världsnaturfondens fiskguide, 2010]
- ↑ Blue Ocean, läst den 11 april 2011