Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Makrill.
Makrill.
Makrill
Kategorier:
Recept med makrill:
Inga recept med makrill än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Norska Makrell
Danska Makrel
Finska Makrilli
Isländska Makríll
Engelska Mackerel
Makrill opanerad stekt
Ämne Mängd
Vitamin A 5,3755,375 % av RDI
43 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,457142856960,457 % av RDI
0,64 mg
Vitamin B12 316,5316,5 % av RDI
6,33 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 281,4281,4 % av RDI
14,07 µg
Vitamin E 3,33333333333,333 % av RDI
0,3 mg
Folat 2,882,88 % av RDI
9 µg
Fosfor 44,16666675544,167 % av RDI
265 mg
Jod 76,00000003876 % av RDI
114 µg
Järn 7,346938775767,347 % av RDI
0,72 mg
Kalcium 1,251,25 % av RDI
10 mg
Kalium 15,4242422715,424 % av RDI
509 mg
Magnesium 10,47619046110,476 % av RDI
33 mg
Niacin 81,2581,25 % av RDI
13 mg
Riboflavin 12,1428571429312,143 % av RDI
0,17 mg
Selen 90,666666657690,667 % av RDI
40,8 µg
Tiamin 10,8333333332910,833 % av RDI
0,13 mg
Zink 4,6254,625 % av RDI
0,37 mg
Makrill kokt
Ämne Mängd
Vitamin A 5,255,25 % av RDI
42 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,521428571220,521 % av RDI
0,73 mg
Vitamin B12 322322 % av RDI
6,44 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 270,2270,2 % av RDI
13,51 µg
Vitamin E 3,111111111083,111 % av RDI
0,28 mg
Folat 2,562,56 % av RDI
8 µg
Fosfor 42,33333341842,333 % av RDI
254 mg
Jod 49,33333335849,333 % av RDI
74 µg
Järn 7,040816326777,041 % av RDI
0,69 mg
Kalcium 1,1251,125 % av RDI
9 mg
Kalium 14,8181816714,818 % av RDI
489 mg
Magnesium 10,15873014410,159 % av RDI
32 mg
Niacin 78,12578,125 % av RDI
12,5 mg
Riboflavin 12,8571428572212,857 % av RDI
0,18 mg
Selen 87,111111102487,111 % av RDI
39,2 µg
Tiamin 9,9999999999610 % av RDI
0,12 mg
Zink 4,3754,375 % av RDI
0,35 mg
Makrill
Ämne Mängd
Vitamin A 55 % av RDI
40 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,521428571220,521 % av RDI
0,73 mg
Vitamin B12 339339 % av RDI
6,78 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 256256 % av RDI
12,8 µg
Vitamin E 2,999999999973 % av RDI
0,27 mg
Folat 3,523,52 % av RDI
11 µg
Fosfor 40,0000000840 % av RDI
240 mg
Jod 36,00000001836 % av RDI
54 µg
Järn 6,632653061456,633 % av RDI
0,65 mg
Kalcium 11 % av RDI
8 mg
Kalium 14,0303028914,03 % av RDI
463 mg
Magnesium 9,523809519,524 % av RDI
30 mg
Niacin 73,7573,75 % av RDI
11,8 mg
Riboflavin 13,5714285715113,571 % av RDI
0,19 mg
Selen 82,444444436282,444 % av RDI
37,1 µg
Tiamin 10,8333333332910,833 % av RDI
0,13 mg
Zink 4,1254,125 % av RDI
0,33 mg

Makrill fångas både kommersiellt och av fritidsfiskare på svenska Västkusten, framför allt på våren och sommaren. Lokalt fångad makrill är ett bra miljöval[1][2].

Det feta, röda köttet kan användas rått, till sashimi eller sushi.

Länkar


  1. [Världsnaturfondens fiskguide, 2010]
  2. Blue Ocean, läst den 11 april 2011


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen