Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Granatäpple.
Granatäpple.
Granatäpple
Kategorier:
Recept med granatäpple:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Granatæble
Finska Granaattiomena
Italienska Melograno
Engelska Pomegranate
Granatäpple
Ämne Mängd
Vitamin A 0,3750,375 % av RDI
3 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,07142857140,0714 % av RDI
0,1 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 7,99999988 % av RDI
6 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 10,2222222221210,222 % av RDI
0,92 mg
Folat 3,23,2 % av RDI
10 µg
Fosfor 1,3333333361,333 % av RDI
8 mg
Jod
Järn 3,06122448993,061 % av RDI
0,3 mg
Kalcium 0,3750,375 % av RDI
3 mg
Kalium 7,87878787,879 % av RDI
260 mg
Magnesium 0,9523809510,952 % av RDI
3 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 2,142857142872,143 % av RDI
0,03 mg
Selen 2,2222222222,222 % av RDI
1 µg
Tiamin 2,499999999992,5 % av RDI
0,03 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg

Granatäpple är en frukt vars kärnor, och fruktköttet som omger dem, äts.

Under vinterhalvåret, från omkring september/oktober, skördas granatäpplen i södra Europa. Övriga tider på året har de fraktats betydligt längre, ofta från Sydamerika. Trädet tål minusgrader dåligt, och det torde vara sällsynt ens med lyckad hobbyodling i Skandinavien.

Miljöpåverkan

Under den europeiska granatäpplesäsongen står transporterna från Sydeuropa för större delen av miljöpåverkan. Det är alltså ingen optimal frukt ur miljöhänsyn, men ett bättre alternativ än frukter som transporterats från andra sidan jorden, och frukter som banan med tuffa krav på kylning hela vägen.

Hållbarhet

Granatäpplen står sig länge om de förvaras kallt, i kylskåp åtminstone en månad. I rumstemperatur klarar de sig en eller ett par veckor.

Länkar



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen