Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Aroniabär
Aroniabär
Aroniabär
Kategorier:
Recept med aroniabär:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Sortfrugtet Surbær
Finska Aroniat
Engelska chokeberries
Norska Svartsurbær
Aroniabär
Ämne Mängd
Vitamin A 18,12518,125 % av RDI
145 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,021428571420,0214 % av RDI
0,03 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 37,333332437,333 % av RDI
28 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 16,1111111109516,111 % av RDI
1,45 mg
Folat 2,242,24 % av RDI
7 µg
Fosfor 12,00000002412 % av RDI
72 mg
Jod 1,3333333341,333 % av RDI
2 µg
Järn 9,489795918699,49 % av RDI
0,93 mg
Kalcium 44 % av RDI
32 mg
Kalium 6,606060546,606 % av RDI
218 mg
Magnesium 5,0793650725,079 % av RDI
16 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 1,428571428581,429 % av RDI
0,02 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 1,666666666661,667 % av RDI
0,02 mg
Zink 3,753,75 % av RDI
0,3 mg

Aronia är en vanlig prydnads- och häckväxt, men vi har inte riktigt någon tradition av att ta hand om de blåsvarta bären. Bären är dock utmärkta till exempelvis sylt och saft[1].

Aroniabär har en lite fadd smak, som blir mildare när bären frostnupits. Vill du plocka dem före frosten kan du stoppa dem i frysen över natten innan du använder dem.

Länkar


  1. DN: Höstbusken som bär hela vintern, 2005-09-15


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen