Nypon
Nypon är frukterna[1] hos olika rosarter, exempelvis vresros och stenros. Man hittar normalt inte färska nypon i handeln, men olika rossorter med nypon växer både vilt och i parker i stora delar av Skandinavien, och det är lätt att plocka stora mängder. Nyponen går att använda även om de plockas under vintern, när de skrumpnat och blivit svarta.
Den goda tillgängligheten till trots innebär det en del arbete att plocka nypon, eftersom de måste kärnas ur ett och ett. Enklast är att dela nyponen i halvor med kniv och sedan kratsa ur dem med sked. Därefter kan skalen användas direkt, till t.ex. Nyponsoppa eller te, eller torkas.
Näringsvärde
Många nyponsorter innehåller exceptionellt mycket C-vitamin, och dessutom A-vitamin.[2] Nypon är alltså en utmärkt C-vitaminkälla under vintern, som alternativ till hårt besprutade och importerade citrusfrukter.
Länkar
- Den virtuella floran (rosor med nypon)
- ↑ Botaniskt är nyponen så kallade skenfrukter, där ”kärnorna” är de egentliga frukterna.
- ↑ Fineli.fi, läst den 9 september 2011