¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Krabbtaska
Kategorier:
Recept med krabbtaska:
På andra språk:
Krabba kokt
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
1,1251,125 % av RDI 9 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,21428571420,214 % av RDI 0,3 mg
|
Vitamin B12 |
500500 % av RDI 10 µg
|
Vitamin C |
00 % av RDI 0 mg
|
Vitamin D |
2,62,6 % av RDI 0,13 µg
|
Vitamin E |
13,5555555554213,556 % av RDI 1,22 mg
|
Folat |
6,46,4 % av RDI 20 µg
|
Fosfor |
28,83333339128,833 % av RDI 173 mg
|
Jod |
|
Järn |
8,16326530648,163 % av RDI 0,8 mg
|
Kalcium |
5,3755,375 % av RDI 43 mg
|
Kalium |
3,33333333,333 % av RDI 110 mg
|
Magnesium |
10,79365077810,794 % av RDI 34 mg
|
Niacin |
17,517,5 % av RDI 2,8 mg
|
Riboflavin |
5,714285714325,714 % av RDI 0,08 mg
|
Selen |
111,1111111111,111 % av RDI 50 µg
|
Tiamin |
13,3333333332813,333 % av RDI 0,16 mg
|
Zink |
68,7568,75 % av RDI 5,5 mg
|
Krabba konserv
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
1,1251,125 % av RDI 9 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,21428571420,214 % av RDI 0,3 mg
|
Vitamin B12 |
675675 % av RDI 13,5 µg
|
Vitamin C |
00 % av RDI 0 mg
|
Vitamin D |
2,62,6 % av RDI 0,13 µg
|
Vitamin E |
13,5555555554213,556 % av RDI 1,22 mg
|
Folat |
3,23,2 % av RDI 10 µg
|
Fosfor |
23,3333333823,333 % av RDI 140 mg
|
Jod |
|
Järn |
8,16326530648,163 % av RDI 0,8 mg
|
Kalcium |
1515 % av RDI 120 mg
|
Kalium |
3,33333333,333 % av RDI 110 mg
|
Magnesium |
10,15873014410,159 % av RDI 32 mg
|
Niacin |
11,87511,875 % av RDI 1,9 mg
|
Riboflavin |
5,714285714325,714 % av RDI 0,08 mg
|
Selen |
111,1111111111,111 % av RDI 50 µg
|
Tiamin |
6,666666666646,667 % av RDI 0,08 mg
|
Zink |
62,562,5 % av RDI 5 mg
|
Det finns flera ätliga krabbarter; I den här artikeln avses krabbatskan, som är den som vanligen fångas och säljs för att ätas i Skandinavien. Krabbtaskan anses vara som allra bäst under och omkring oktober månad.
Krabbor kan kokas och ätas för sig själva, eller användas i exempelvis soppor. Omkring en tredjedel av köttet är vitt och lite sötare i smaken, och två tredjedelar brunt. Hanarna har mer vitt kött, och honorna mer brunt.
Krabba finns längs hela den skandinaviska västkusten, men inte i Östersjön[1].
Koka krabba
Lägg krabban i kraftigt kokande, salt vatten och låt koka på hög värme i 20 minuter. Dra sedan av grytan av plattan och låt krabban ligga kvar medan vattnet svalnar.
Miljöpåverkan
Lokalt burfångad krabba är ett bra miljöval, men Världsnaturfonden varnar i sin fiskguide[2] för att kunskapen om bestånden är dålig, och att det kraftigt ökande brittiska fisket kan vara problematiskt.
Länkar
- ↑ Svensk fisk om krabba
- ↑ Sjätte upplagan