Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Krabbtaska
Krabbtaska
Krabbtaska
Kategorier:
Recept med krabbtaska:
Visa alla (2)
På andra språk:
Språk Namn
Finska Isotaskurapu
Engelska Edible crab
Isländska Töskukrabbi
Engelska Brown crab
Norska Taskekrabbe
Danska Taskekrabbe
Krabba kokt
Ämne Mängd
Vitamin A 1,1251,125 % av RDI
9 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,21428571420,214 % av RDI
0,3 mg
Vitamin B12 500500 % av RDI
10 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 2,62,6 % av RDI
0,13 µg
Vitamin E 13,5555555554213,556 % av RDI
1,22 mg
Folat 6,46,4 % av RDI
20 µg
Fosfor 28,83333339128,833 % av RDI
173 mg
Jod
Järn 8,16326530648,163 % av RDI
0,8 mg
Kalcium 5,3755,375 % av RDI
43 mg
Kalium 3,33333333,333 % av RDI
110 mg
Magnesium 10,79365077810,794 % av RDI
34 mg
Niacin 17,517,5 % av RDI
2,8 mg
Riboflavin 5,714285714325,714 % av RDI
0,08 mg
Selen 111,1111111111,111 % av RDI
50 µg
Tiamin 13,3333333332813,333 % av RDI
0,16 mg
Zink 68,7568,75 % av RDI
5,5 mg
Krabba konserv
Ämne Mängd
Vitamin A 1,1251,125 % av RDI
9 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,21428571420,214 % av RDI
0,3 mg
Vitamin B12 675675 % av RDI
13,5 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 2,62,6 % av RDI
0,13 µg
Vitamin E 13,5555555554213,556 % av RDI
1,22 mg
Folat 3,23,2 % av RDI
10 µg
Fosfor 23,3333333823,333 % av RDI
140 mg
Jod
Järn 8,16326530648,163 % av RDI
0,8 mg
Kalcium 1515 % av RDI
120 mg
Kalium 3,33333333,333 % av RDI
110 mg
Magnesium 10,15873014410,159 % av RDI
32 mg
Niacin 11,87511,875 % av RDI
1,9 mg
Riboflavin 5,714285714325,714 % av RDI
0,08 mg
Selen 111,1111111111,111 % av RDI
50 µg
Tiamin 6,666666666646,667 % av RDI
0,08 mg
Zink 62,562,5 % av RDI
5 mg

Det finns flera ätliga krabbarter; I den här artikeln avses krabbatskan, som är den som vanligen fångas och säljs för att ätas i Skandinavien. Krabbtaskan anses vara som allra bäst under och omkring oktober månad.

Krabbor kan kokas och ätas för sig själva, eller användas i exempelvis soppor. Omkring en tredjedel av köttet är vitt och lite sötare i smaken, och två tredjedelar brunt. Hanarna har mer vitt kött, och honorna mer brunt.

Krabba finns längs hela den skandinaviska västkusten, men inte i Östersjön[1].

Koka krabba

Lägg krabban i kraftigt kokande, salt vatten och låt koka på hög värme i 20 minuter. Dra sedan av grytan av plattan och låt krabban ligga kvar medan vattnet svalnar.

Miljöpåverkan

Lokalt burfångad krabba är ett bra miljöval, men Världsnaturfonden varnar i sin fiskguide[2] för att kunskapen om bestånden är dålig, och att det kraftigt ökande brittiska fisket kan vara problematiskt.

Länkar


  1. Svensk fisk om krabba
  2. Sjätte upplagan


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen