Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Nyplockade, mogna hjortron.
Nyplockade, mogna hjortron.
Hjortron
Kategorier:
Recept med hjortron:
Inga recept med hjortron än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Danska multebær
Finska Lakka
Engelska knotberry
Finska Hilla
Engelska cloudberry
Nordsamiska Luomi
Norska Multe
Nordsamiska Láttat
Hjortron
Ämne Mängd
Vitamin A 1,51,5 % av RDI
12 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,028571428560,0286 % av RDI
0,04 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 83,999997984 % av RDI
63 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 3,33333333333,333 % av RDI
0,3 mg
Folat 9,69,6 % av RDI
30 µg
Fosfor 3,333333343,333 % av RDI
20 mg
Jod
Järn 7,14285714317,143 % av RDI
0,7 mg
Kalcium 1,8751,875 % av RDI
15 mg
Kalium 5,75757575,758 % av RDI
190 mg
Magnesium 9,2063491939,206 % av RDI
29 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 5,000000000035 % av RDI
0,07 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 4,999999999985 % av RDI
0,06 mg
Zink 7,57,5 % av RDI
0,6 mg

Hjortron (dialektalt även mylta, myrbär, snåttren och solbär) är bären från en extremt köldtålig ört som växer i stora delar av Skandinavien från norra Danmark och uppåt, dock allra vanligast i norr. Säsongen varar normalt omkring två månader med start i slutet av juli eller början av augusti. Försök pågår att odla hjortron i Norge[1].

Bären används ofta till hjortronsylt, men också till t.ex. mylta och gelé. Ingrediensen ”hjortronsalt” som dyker upp ibland är en felskrivning av hjorthornssalt, och har alltså ingenting med hjortron att göra.

Näringsvärde

Bären är mycket C-vitaminrika, och har historiskt varit en viktig C-vitaminkälla under vintern.

Hjortron innehåller också bensoesyra, ett naturligt konserveringsmedel, som förlänger hållbarheten på hjortronprodukter.

Länkar


  1. Livsmedelssverige: Hjortron, läst den 15 november 2011


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen