Hjortron
Språk | Namn |
---|---|
Finska | Hilla |
Engelska | cloudberry |
Nordsamiska | Luomi |
Norska | Multe |
Nordsamiska | Láttat |
Danska | multebær |
Finska | Lakka |
Engelska | knotberry |
Hjortron (dialektalt även mylta, myrbär, snåttren och solbär) är bären från en extremt köldtålig ört som växer i stora delar av Skandinavien från norra Danmark och uppåt, dock allra vanligast i norr. Säsongen varar normalt omkring två månader med start i slutet av juli eller början av augusti. Försök pågår att odla hjortron i Norge[1].
Bären används ofta till hjortronsylt, men också till t.ex. mylta och gelé. Ingrediensen ”hjortronsalt” som dyker upp ibland är en felskrivning av hjorthornssalt, och har alltså ingenting med hjortron att göra.
Näringsvärde
Bären är mycket C-vitaminrika, och har historiskt varit en viktig C-vitaminkälla under vintern.
Hjortron innehåller också bensoesyra, ett naturligt konserveringsmedel, som förlänger hållbarheten på hjortronprodukter.
Länkar
- ↑ Livsmedelssverige: Hjortron, läst den 15 november 2011