¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Groddar
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med groddar:
På andra språk:
Mungbönsgroddar
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,1250,125 % av RDI 1 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,064285714260,0643 % av RDI 0,09 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
17,333332917,333 % av RDI 13 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
2,22222222222,222 % av RDI 0,2 mg
|
Folat |
19,5219,52 % av RDI 61 µg
|
Fosfor |
9,0000000189 % av RDI 54 mg
|
Jod |
|
Järn |
9,18367346979,184 % av RDI 0,9 mg
|
Kalcium |
1,6251,625 % av RDI 13 mg
|
Kalium |
4,515151474,515 % av RDI 149 mg
|
Magnesium |
6,6666666576,667 % av RDI 21 mg
|
Niacin |
4,3754,375 % av RDI 0,7 mg
|
Riboflavin |
8,571428571488,571 % av RDI 0,12 mg
|
Selen |
2,2222222222,222 % av RDI 1 µg
|
Tiamin |
6,666666666646,667 % av RDI 0,08 mg
|
Zink |
55 % av RDI 0,4 mg
|
Sojabönsgroddar
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,1250,125 % av RDI 1 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,128571428520,129 % av RDI 0,18 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
19,999999520 % av RDI 15 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
2,22222222222,222 % av RDI 0,2 mg
|
Folat |
55,0455,04 % av RDI 172 µg
|
Fosfor |
27,33333338827,333 % av RDI 164 mg
|
Jod |
|
Järn |
21,428571429321,429 % av RDI 2,1 mg
|
Kalcium |
8,3758,375 % av RDI 67 mg
|
Kalium |
14,6666665214,667 % av RDI 484 mg
|
Magnesium |
22,85714282422,857 % av RDI 72 mg
|
Niacin |
6,8756,875 % av RDI 1,1 mg
|
Riboflavin |
8,571428571488,571 % av RDI 0,12 mg
|
Selen |
2,2222222222,222 % av RDI 1 µg
|
Tiamin |
28,3333333332228,333 % av RDI 0,34 mg
|
Zink |
1515 % av RDI 1,2 mg
|
Linsgroddar
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,3750,375 % av RDI 3 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,135714285660,136 % av RDI 0,19 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
22,666666122,667 % av RDI 17 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
4,44444444444,444 % av RDI 0,4 mg
|
Folat |
19,5219,52 % av RDI 61 µg
|
Fosfor |
28,83333339128,833 % av RDI 173 mg
|
Jod |
|
Järn |
32,653061225632,653 % av RDI 3,2 mg
|
Kalcium |
3,1253,125 % av RDI 25 mg
|
Kalium |
9,757575669,758 % av RDI 322 mg
|
Magnesium |
11,74603172911,746 % av RDI 37 mg
|
Niacin |
6,8756,875 % av RDI 1,1 mg
|
Riboflavin |
9,285714285779,286 % av RDI 0,13 mg
|
Selen |
2,2222222222,222 % av RDI 1 µg
|
Tiamin |
19,1666666665919,167 % av RDI 0,23 mg
|
Zink |
18,7518,75 % av RDI 1,5 mg
|
Alfalfagroddar
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
11 % av RDI 8 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,021428571420,0214 % av RDI 0,03 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
10,666666410,667 % av RDI 8 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
2,22222222222,222 % av RDI 0,2 mg
|
Folat |
11,5211,52 % av RDI 36 µg
|
Fosfor |
11,6666666911,667 % av RDI 70 mg
|
Jod |
|
Järn |
10,20408163310,204 % av RDI 1 mg
|
Kalcium |
44 % av RDI 32 mg
|
Kalium |
2,393939372,394 % av RDI 79 mg
|
Magnesium |
8,5714285598,571 % av RDI 27 mg
|
Niacin |
3,1253,125 % av RDI 0,5 mg
|
Riboflavin |
9,285714285779,286 % av RDI 0,13 mg
|
Selen |
2,2222222222,222 % av RDI 1 µg
|
Tiamin |
6,666666666646,667 % av RDI 0,08 mg
|
Zink |
11,2511,25 % av RDI 0,9 mg
|
Groddar och skott kan odlas inomhus vid relativt låga temperaturer och utan konstljus. Ekologiska, närproducerade groddar är därför ett bra miljöval även under vintern. Både billigast och klimatsmartast blir det att odla själv. Det är dessutom enkelt – en daglig sköljning är allt som krävs.
Groddar kan ätas både råa och tillagade. Stekta groddar är till exempel vanligt i flera asiatiska kök.
Svenskodlade groddar i handeln har pastöriserats[1][2], varför risken för bakteriesmittor liknande dem som förekommit i importade groddar torde vara mycket liten[3].
Så här groddar du frön
Många olika frön och bönor kan groddas hemma: Krasse, linser, linfrön, mungbönor, alfalfa, sesam, bovete, hirs, vete, etc.
- Skölj fröna och häll en bottenskyla i en ren glasburk
- Täck med vatten och ställ mörkt till nästa dag
- Töm ur vattnet och skölj fröna, enklast med en silduk över öppningen på burken (men det går utmärkt att skölja av dem i en vanlig sil också)
- Häll av vattnet (men låt fröna vara fuktiga) och ställ tillbaka burken mörkt.
- Upprepa 3 och 4 tills groddarna är klara. Det kan ta allt från ett par dagar till en vecka, beroende på vad du groddar.
Färdiga groddar ska förvaras svalt, och står sig omkring en vecka.
Vill man ha raka fina groddar kan man använda särskilda groddtråg att odla i.
Länkar
- ↑ GP: Svenska groddar pastöriseras
- ↑ KRAV: Larm om Ehec i groddar
- ↑ Bakteriofager som biokontroll av salmonellakontaminerade groddar, Cecilia Björkehag, SLU 2012: ”Resultaten från pastöriseringsstudien samt litteraturstudien som har gjorts stödjer den nuvarande rekommendationen om värmebehandling av fröer innan groddning.”