Recept:Fyllda vinbladsdolmar
Fyllda vinbladsdolmar
Kategorier:
Fler recept med:
Varför inte testa att göra alldeles egna vinbladsdolmar? Myntan kan också ersättas med dill.
Ingredienser
För 4 personer
- 2 dl180 gramolivolja
13,333 msk
40 tsk
- 500 gram8,889 deciliterhackad gul lök
- 2 dl ris
- 2 msk mynta
- 2 dl vatten
- 1 msk18,75 gramsalt
3 tsk
- 50 vinblad
- 1 citron
- 1 tsk svartpeppar
- Häll lite matolja i en gryta och fräs löken tills den blivit mjuk.
- Tillsätt riset och 1 deciliter olivolja och låt det koka under lock i 5 minuter.
- Värm vattnet i vattenkokare,
- Häll i 1 deciliter hett vatten, 1 deciliter olja, mynta, salt och peppar.
- Låt sjuda i 5 minuter och sedan svalna.
- Skölj vinbladen i kallt vatten.
- Lägg varje blad med den glansiga sidan nedåt och placera några teskedar av fyllningen på varje. Rulla ihop (inte för hårt efter som riset kommer att svälla!)
- Täck botten i en kastrull med vinblad och lägg dolmarna bredvid varandra i lager.
- Droppa över citronsaft och tillsätt resten av olivoljan och 1 deciliter hett vatten.
- Lägg en tallrik på dolmarna för att undvika att de öppnar sig och låt dom sjuda under lock i cirka 1 timma.
- Låt sedan vinbladsdolmarna svalna i kastrullen. Servera dem kalla med tzatziki!
Recept: Lea Honorine
Senast uppdaterad 2012-08-31 15:34