Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Från ”Husmanskost, en hjälpreda för sparsamma husmödrar”
Från ”Husmanskost, en hjälpreda för sparsamma husmödrar”
A. Hollbergs fiskfärs
Kategorier:

Varmrätter

Fler recept med:


Ingredienser

För 10 personer


Det här receptet kommer från Husmanskost av (1896), digitaliserad av Projekt Runeberg.

En gädda på 1 kg. (väl vägda 3 skålp.) rensas, fläkes och torkas af allt blodigt samt skäras från benen och skinnet; köttet skrapas, hackas och bultas väl, så att det ej kännes grynigt. 4 äggulor vispas i ett fat, däruti hällas 75 centilit. (9 jumfrur) gräddblandad mjölk, 8 centilit. (1 jumfru) hvetemjöl, 4 skedblad socker, litet muskotblomma, stött salt och 15 centilit. (1 halft kvarter) smält smör. Fisken läggas å ett stort fat. En liten slef af blandningen hälles på fisken, som arbetas med handen mycket väl och spädes ett par minuter emellan med mjölkvispningen, tills den är slut. Då stekes litet för att smaka, om den är för hård eller behöfver mera salt och socker; är den för hård, ihälles litet mera gräddmjölk, som väl inarbetas, och till sist 4 till skum vispade ägghvitor. En krusig lockform smörjes med smör och beströs med mjöl, färsen hälles uti, locket knytes öfver, och formen sättes i en kokande vattengryta, dock så att ej vattnet går öfver formen; lock lägges på grytan, och då puddingen kokat en god timme, bör den vara färdig. Den uppstjälpes på djupt fat och öfverhälles med fin sås (se fiskfärs-sås); puddingen räcker för 10 personers bord. Kan äfven gräddas i ugn med formen i en stekpanna med vatten uti.



Senast uppdaterad 2014-01-06 08:35

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen