¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Spetskål
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med spetskål:
På andra språk:
Kål : Produktion och handel
Största exportländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Sverige
Land |
Mängd |
Värde
|
Tyskland |
21 107 |
49 408 964 kr 4 642 583 euro
|
Spanien |
2 579 |
29 574 980 kr 2 778 935 euro
|
Nederländerna |
1 871 |
17 806 204 kr 1 673 113 euro
|
Ungern |
1 073 |
8 355 984 kr 785 148 euro
|
Italien |
414 |
5 333 444 kr 501 143 euro
|
Portugal |
172 |
2 823 588 kr 265 311 euro
|
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Finland
Land |
Mängd |
Värde
|
Sverige |
6 934 |
29 720 368 kr 2 792 596 euro
|
Danmark |
4 297 |
11 256 092 kr 1 057 649 euro
|
Nederländerna |
1 283 |
9 251 268 kr 869 271 euro
|
Spanien |
482 |
4 231 556 kr 397 607 euro
|
Italien |
168 |
2 571 072 kr 241 584 euro
|
Belgien |
30 |
321 384 kr 30 198 euro
|
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Största producentländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Spetskål är snarlik vitkål, men mjällare i smaken, ungefär som riktigt ung vitkål. Till formen är den toppigare och ytterbladen mörkare.
Spetskål kan sås tidigt, och kan finnas i Skandinavien redan från maj. Under vintern och våren importeras den från kontinenten.
Spetskålen kan ätas rå eller tillagad. Mycket av smaken försvinner om den lagas för häftigt, och den ska därför bara kokas mycket lätt, eller till exempel ångas eller wokas.
Hållbarhet
Spetskål håller sig flera veckor om den förvaras i plastpåse i kylskåpet.
Länkar
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.