Recept:Krämig kantarellsoppa med rotselleri och vitt vin
Kantarellsoppa är aldrig fel.
Ingredienser
För 4 personer
- 1 liter2 hektofärska kantareller
- 3 dl riven rotselleri
- 3270 gramschalottenlökar
4,8 deciliter
- 22 klyftorvitlöksklyftor
12 gram
- 0,75 dl vitt vin
- 5 dl vatten
- 2,5 dl havre- eller sojagrädde
- 1 buljongtärning
- salt
- peppar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rosmarin
- mjölkfritt margarin till stekning
Rensa kantarellerna och skölj dem med vatten om det behövs. Finhacka lök och vitlök. Riv rotsellerin grovt. Använd en tjockbottnad kastrull och fräs löken i en klick margarin i 2-3 minuter (spara lite av löken till stekningen av kantarellerna). Häll i rotsellerin och fräs i ytterligare någon minut. Häll på vattnet och buljongtärningen och låt kocka på svag värme i ca 10 minuter. Stek kantarellerna och resten av löken och vitlöken i en klick margarin i en stekpanna tills de får en fin stekyta. Svamp innehåller mycket vätska som kommer ut när man steker den. Häll i svampvätskan i soppan för mer svampsmak!
Mixa soppan med en stavmixer och häll sedan i grädden och de stekta kantarellerna och kryddorna. Låt alltsammans sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över den hackade persiljan och servera tillsammans med raggmunkar eller en bit bröd.
Recept: Lea Honorine
Senast uppdaterad 2013-07-17 08:27