Säsongsmat
(Omdirigerad från Schalottenlökar)
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Schalottenlök
Schalottenlök


Färsk lök : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Onions (inc. shallots), green, 2009.svg

Land Mängd
Nya Zeeland 129 461
Frankrike 18 809
Indonesien 12 759
Nederländerna 8 500
Österrike 4 685
Tyskland 3 848
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Onions (inc. shallots), green, 2009.svg

Land Mängd Värde
Nederländerna 263 6 022 124 kr
565 853 euro
Frankrike 222 2 035 432 kr
191 254 euro
Spanien 88 1 729 352 kr
162 494 euro
Danmark 55 405 556 kr
38 107 euro
Norge 23 99 476 kr
9 347 euro
Tyskland 5 175 996 kr
16 537 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Ryssland 6 313 732 kr
29 479 euro
Nederländerna 1 122 432 kr
11 504 euro
Polen 1 22 956 kr
2 157 euro
Sverige 1 45 912 kr
4 314 euro
Frankrike 0 7 652 kr
719 euro
Storbritannien 0 7 652 kr
719 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Onions (inc. shallots), green, 2009.svg

Land Mängd
Kina 887 190
Japan 570 000
Sydkorea 540 000
Nya Zeeland 203 000
Tunisien 190 000
Nigeria 179 706
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Schalottenlök (ibland även shalottenlök) är en variant av den vanliga matlöken med mild smak. Nordeuropeisk, frilandsodlad schalottenlök finns att köpa hela året, men den tappar i kvalitet i slutet av våren, och är som allra bäst på hösten och vintern. Det finns småskaliga odlingar i Skandinavien.

Schalottenlökens lena, fina smak förstörs lätt. Se till att löken aldrig steks vid matlagningen, utan på sin höjd värms i olja tills den mjuknar. Blasten är också ätbar, och kan exempelvis hackas och användas som garnering.

Det allt som oftast felstavade namnet på löken kommer från staden Ashkelon, i nuvarande Israel (därifrån kommer också engelskans scallion, salladslök).

Länkar




Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen