Schalottenlök
(Omdirigerad från Schalottenlökar)
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Schalottenlök
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med schalottenlök:
- Bandpasta med räksås
- Butternut- och jordärtskockssoppa
- Béarnaisesås
- Grön ärtsoppa med sherry
- Krämig kantarellsoppa med rotselleri och vitt vin
- Mandelpotatismos med karljohansvamp
På andra språk:
Schalottenlök (ibland även shalottenlök) är en variant av den vanliga matlöken med mild smak. Nordeuropeisk, frilandsodlad schalottenlök finns att köpa hela året, men den tappar i kvalitet i slutet av våren, och är som allra bäst på hösten och vintern. Det finns småskaliga odlingar i Skandinavien.
Schalottenlökens lena, fina smak förstörs lätt. Se till att löken aldrig steks vid matlagningen, utan på sin höjd värms i olja tills den mjuknar. Blasten är också ätbar, och kan exempelvis hackas och användas som garnering.
Det allt som oftast felstavade namnet på löken kommer från staden Ashkelon, i nuvarande Israel (därifrån kommer också engelskans scallion, salladslök).
Länkar