Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Butternut- och jordärtskockssoppa garnerad med svartpeppar och persilja.
Butternut- och jordärtskockssoppa garnerad med svartpeppar och persilja.


Den milda butternuten och den karaktäristiska jordärtskockan fungerar perfekt tillsammans i den här soppan. Det går att använda andra pumpor också, men butternutens lena smak fungerar bäst. Soppan är lättlagad, det enda som tar lite tid är att skala de knöliga jordärtskockorna.

Ingredienser

För 4 personer

Total tidsåtgång: 40 minuter


  1. Skala jordärtskockorna och butternuten. Om du tycker att det är svårt att få av butternuten skalet med en vanlig skalare kan du skära loss det med kniv, eller lägga in hela pumpan under grillelementet i ugnen en stund, så lossnar det av sig självt. Kärna ur butternuten och dela allt i mindre bitar (spara kärnorna!)
  2. Hacka löken grovt.
  3. Lägg lök, butternut och jordärtskockor i en kastrull, och slå över vinet och därefter vatten tills det nätt och täcker bitarna. Smula i buljongtärningen (eller slå på färdig buljong från början om du har).
  4. Koka upp och låt koka lätt i 10 – 15 minuter.
  5. Medan soppan kokar kan du rensa pumpakärnorna från trådar och fruktkött och sköljer av dem. Ställ en stekpanna på högsta värme på spisen och kasta i de rensade kärnorna tillsammans med en näve salt. Skaka eller rör tills de blivit rejält svedda. När vattnet inuti kärnorna förångas kan de börja hoppa omkring, nästan som popcorn. Om kärnorna är väldigt ”hoppiga” så lägg över ett lock och skaka pannan istället för att röra i den, så att de stannar kvar.
  6. Mixa soppan med stavmixer, eller mosa bitarna med en potatisstamp eller liknande.
  7. Slå i grädden och koka upp.
  8. Smaka av med peppar och salt.
  9. Garnera eventuellt med lite kryddgrönt, t.ex. persilja, och servera tillsammans med de rostade pumpakärnorna.Senast uppdaterad 2013-07-16 17:01

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen