Recept:Brunkål
Brunkål är för många julmat, och som buljong i kan man med fördel använda skinkspadet från julskinkan. Här har vi dock tagit grönsaksbuljong.
Ingredienser
För 4 personer
- 11,3 kgvitkålshuvud
1 huvuden
- 1 dl140 grammörk sirap
6,667 msk
- smör
- salt
- vitpeppar
- 5 dl0,5 litergrönsaksbuljong
0,833 tärningar
- 1 msk0,15 dlättika
3 tsk
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Ta först botten stammen. Det gör du enklast genom att dela vitkålshuvudet i fjärdedelar först.
- Strimla kålen grovt för hand eller i matberedare.
- Bryn kålen i smöret i en stekpanna (har du inte en väldigt stor panna får du antagligen ta lite i taget).
- Vänd ner sirap, ättika och en gnutta vitpeppar (några kryddmått) och salt (cirka två matskedar)
- Häll upp kålen i en ugnsfast form, och slå över buljongen.
- Grädda i ugnen en timme. Rör om i formen ett par gånger under tiden.
Senast uppdaterad 2012-05-22 21:46